Matchdag – Kristianstad hemma

Från ett bottenlag till ett annat. På fredagen väntar Kristianstad i A3 Arena för Björklöven. Ett knepigt lag, men en bra chans att ta ett steg mot serieseger och poängrekord.

Kristianstad är ett av få lag som besegrat Björklöven den här säsongen, men 6 av 9 poäng har gått till Björklöven. Efter första mötet i skåne som slutade 2-1 till KIK trots 1-0-ledning för Björklöven så har Löven vunnit 3-1 i Umeå och 3-2 i Kristianstad. Men det har överlag inte varit de solklara segrarna utan ganska knepiga historier där Björklöven varit bättre, men inte riktigt fått utdelning och delvis dragits in i KIK:s ständiga tjafs efter avblåsningar.

KIK är seriens mest provocerande lag och med 14.28 utvisningsminuter är de laget som drar på sig överlägset flest utvisningsminuter och totalt 10 matchstraff. Så det är på det sättet ett knepigt lag att möta och speciellt när Löven är nere på fyra ordinarie backar. Då kan inte Acke ta ett slagsmål och skicka ned Löven på tre backar.

Kristianstad ligger på kvalplats med 44 poäng, fem upp till Almtuna på rätt sida sträcket så KIK är i skrikande poängbehov. Med 134 insläppta mål har laget släppt in näst flest mål av alla lag i serien. De kommer från 2-3 mot Västervik (där laget tappade 2-0-ledning till 2-3 på två minuter), 1-3 mot AIK, 4-3 mot Karlskoga, 7-5 mot Tingsryd, 1-2 mot Timrå och 2-3 mot Almtuna. Det har alltså varit blandade resultat på slutet, men förlust mot fel lag, de precis ovanför. Så vi kan räkna med ett desperat lag.

Kristianstad har åkt buss till matchen mot Löven, hela vägen 110 mil från Kristianstad. Bussen avgick direkt efter senaste matchen på onsdag kväll mot Västervik.

Spelmässigt har ett ganska rakt spel när de anfaller och ett par spelare med Fredrik Hansson och skadade Anton Heikkinen i spetsen som är bra avslutare, men överlag är det ett väldigt tunt material där backen Amil Krupic verkligen bär laget med tredje mest speltid i hela serien.

Jag räknar iskallt med att, även ett senaste tiden lite trögt Löven, kommer inför storpublik (utsåld gratismatch) att kliva ut hårt och ta tag i den här matchen. Jag räknar faktiskt med en rejäl kölhalning från Lövens sida. Det enda som talar mot det i min värld är backkrisen, men KIK spelar inte alls lika begränsande som Almtuna eller t.ex. Hästen gör mot Löven. Därför finns chansen att verkligen ta en övertygande seger.

Laget (Preliminärt):

Så här ser laget ut: (Klart)

35 Joe Cannata (30 Mattias Pettersson)

7 Alexander Hellström – 12 Brian Cooper
74 Zach Palmquist – 24 Ludvig Stenvall
52 August Tornberg – 8 Alexander Deilert

29 Alexander Wiklund – 13 Fredric Andersson – 40 Sebastian Selin
90 Alex Hutchings – 15 Tyler Vesel – 91 Justin Crandall
44 Olle Liss – 22 Fredric Weigel – 11 William Eriksson
77 David Lindquist – 18 Axel Ottosson – 96 Pontus Andreasson
19 Kristoffer Söder/79 Emil Lundberg

Hardy Häman-Aktell saknas efter en smäll mot Almtuna som ska läkarundersökas under fredagen. Alexander Deilert är på is igen och kliver faktiskt in och spelar direkt. Oliver Larsen är på landslagsuppdrag så har Ludvig Stenvall går in på sex backar. Löven behövde alltså inte lyfta någon junior nu när Deilert var redo för spel.

Bloggens fokuspunkter för Löven:

¤ Kyla – Dras inte med i några bråk eller att bli provocerad av KIK.

¤ Press – Löven måste sätta rejäl press på KIK, se till att få till långa anfall i deras zon. Använd att Löven har massor av forwards, något färre backar.

¤ Starten – Återigen mot ett bottenlag är det viktigt att visa för dem direkt att ni har inget att hämta här.

Sagt från Lövenhåll: 

– I de mötena med Kristianstad har det varit bra med hetta och lite grinigt. Det är bra för oss att spela matcher med hetta, det kan vi ta med oss in till slutspelet där det ofta blir den typen av matcher, säger Björklövens tränare Robert Kimby till VK/Folkbladet.

Noterbart om Kristianstad:

¤ Backen Amil Krupic leder interna poängligan på 28 (4+24) poäng och är fyra i backarnas poängliga. Fredrik Hansson är tvåa på 27 (9+18), Dennis Svensson trea på 25 (10+15) och Johan Lundgren fyra på 23 (9+14) poäng.

¤ Kristianstad har seriens tredje sämsta powerplay på 15.06 procent, men seriens sjätte bästa boxplay med 81.41 procent.

¤ Antti Lehtonen är lagets etta i målet, men hans 89.58 i räddningsprocent och 3.04 insläppta mål per match som seriens näst sämsta förstemålvakt.

¤ Med 53.43 procent på tekningarna är KIK seriens näst bästa lag på att teka.

¤ KIK saknar Tony Pappila, Gustav Willman-Borvik, Anton Heikkinen och Mikael Johansson till matchen samt långtidsskadade målvakten Joel Gistedt.

Sagt från Kristianstadhåll:

– Vi vet att vi behöver vinna en match mer än Almtuna tills att vi möter dem i näst sista omgången. Men vi har börjat kasta bort den ena livlinan efter den andra och det håller inte. Vi måste börja spela matcher i 60 minuter, säger KIK-tränaren Mikael Gath till Kristianstadbladet.

– Vi hittar fan sätt att förlora matcher på hela tiden. Det är för dåligt. Det är klart att det är tungt, oerhört tungt. Men vi försöker peppa igång varandra, säger lagkapten Fredrik Hansson till Kristianstadbladet.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som Emanuel Otterhall sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. David Pettersson och Emanuel Otterhall är på plats och levererar texter samt webb-tv-klipp efter matchen.

3 kommentarer

  1. Banjo

    Är inte Deilert tillbaka oväntat tidigt? Prognosen var väl att han åtminstone skulle vara borta ett par veckor till? Bra iaf, hoppas han hinner komma in i matchträning och storform innan allvaret börjar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.