Är ”svackan” över nu för Löven?

Det blev en stensäker 3-1-seger mot Kristianstad för Björklöven. Nu undrar bloggen. Är svackan Löven varit inne i över nu?

Jag både trodde och hoppades på en rejäl kölhalning från Björklövens sida mot Kristianstad. Det börjar närma sig allsvensk final och Löven har faktiskt även om de vunnit inte riktigt tokimponerat på slutet. Sanningen är att vi får gå tillbaka sex matcher till 7-2-seger mot Timrå innan vi hittar en maktdemonstration från Björklöven.

Det hade ”bara” blivit 8 av 15 poäng på fem matcher, det hade sett stundtals bra ut, men studtals segt ut. Visst ingen fara på taket, men ändå ingen toppform.

Det vi fick se i första perioden mot Kristianstad var en maktdemonstration. Björklöven vann skotten med 20-5, avsluten med 25-11, puckinnehavet med 59-41 (11.47-8.13). Det var ett lag på isen och att det stod 3-0 var egentligen inget konstigt. I fem mot fem-spelet imponerade Liss lina och Ottossons lina. Det var de som bar Löven i första perioden, men överlag var Löven ett lag med fyra femmor som sköljde över KIK trots att Deilert spelade direkt från sjuksängen och att Lukas Ericsson spelade back.

Allra bäst var Björklövens PP2 med Otto och Liss. De fick starta Björklövens powerplay så som jag hoppades i VK:s Lövenmagazin och det såg riktigt bra ut. De har en härlig balans i det PP:et med Otto på ena sidan och Liss på andra,Liss som är hal som en ål. Nu med stekhete Cooper som back vilket fungerade utmärkt. Vi får se om han får stanna där eller om Larsen eller Deilert får den platsen framöver. Kul var det att Löven gjorde mål i powerplay allafall för det behövdes.

Sedan om Liss och Otto klickar så här bra skulle det inte förvåna mig helt om de får spela i fem mot fem med varandra på något sätt senare under säsongen.

Det blev inte så att Löven målade på och gjorde det här till riktigt stora siffror för matchen planade ut något, men i andra perioden vaknade även transatlantlinan och borde nog gjort minst ett, kanske två mål där. Det känns dock som att det finns ännu mer att hämta ur den linan just nu, men i glimtar visar den vad den kan och så såg det ut i andra perioden.

Egentligen var det inte så konstigt att Löven inte kunde plöja på i tre perioder lika överlägset då backsituationen är som den är. Men överlag var det aldrig något snack. Björklöven hade hundra procent kontroll på matchen och segern var aldrig i fara. Det var en stensäker seger och en viktig vink till sig själva för Löven att de är på väg uppåt igen. Även om de aldrig erkänt utåt att de varit i en svacka.

Olle Liss måste jag bara skriva mer om. Nu har han 13 (7+6) poäng på 16 matcher och det är riktigt fina siffror måste jag säga. Liss har kanske seriens bästa skott, han har visat upp en kreativitet de senaste matcherna och främst den här som gör att han blir mer än bara en skytt som väntar på skottet. Det har varit riktigt kul att se och man anar ju att det finns där med tanke på hans meriter. Sedan måste jag säga att det verkar vara en riktigt skön lirare Liss med väldigt öppna och ärliga svar i intervjuer, nästan som att han inte har något filter.

Mattias Pettersson stod för en fin insats igen. 96.65 procent och han är nu uppe på 94.90 i räddningsprocent och 1.26 insläppta mål per match på 8 matcher. Det går inte att blunda för vilken säsong han gör, men också att visst Cannata är grym, men Lövens kollektiva försvarsspel är lika bra. Annars skulle inte Pettersson ha de här siffrorna.

Kedjan med Freddan, Wiklund och Selin har ju haft en rejäl poängsvacka och en kreativ svacka också. Jag tycker att de syntes lite mer i den här matchen. Det är ju den kedjan som är sparkapitalet för Löven just nu, men jag tyckte mig se positiva signaler och med tanke på att det är den linan som ska driva Löven i tuffa matcher så måste den komma igång igen och sett till den här insatsen så tror jag att den är helt igång och i form igen snart.

Kristianstad var som väntat ett grisigt och grinigt gäng. Kristoffer Gunnarssons spearing var riktigt ful, men det var ändå väntat att det skulle bli så här. Både att Löven skulle vinna lätt, att KIK skulle surna och tappa konceptet på slutet och att det skulle bli någon matchstraffshändelse. Det bara blir så med KIK. Det gör att jag tror att de åker ur tillslut. Vi får se.

Så vad säger då den här segern mot ett lag utan självförtroende där Löven fick en perfekt start. Kan man verkligen dra växlar av den?

Jag tycker ändå det. Det gick att se tendenser i tempo, kreativitet, presspelet, powerplay som var steg framåt, steg ur den svacka jag tycker mig sett. Nu har Löven tre raka segrar och ska jag tippa så om fyra matcher, efter Vita Hästen (b), Tingsryd (h), Karlskoga (b) och AIK (h). Då har Löven sju raka segrar, säkrat seriesegern matematiskt och då kommer den här svackan att vara ett minne blott. Då är Deilert fullt tillbaka.Då kan Löven spela den stentuffa avslutningen med Västervik (boogie-team), Södertälje (Formstarka), Timrå och Mora (Formstarka) avslappnat.