Ett värvningsrace utan like – men klart värt det

Adam Plant och Isak Mantler blev sista pusselbitarna in den här säsongen. På lördag stängs transferfönstret och då måste man ställa Frågan. Har vi sett något liknande förut?

Adam Plant blev som väntat den backen som Per Kenttä pratade om att han skulle ta in innan fönstret stängde och det har varit tunt på backsidan på slutet så jag förstår värvningen fullständigt. Två skador och Löven har problem. Dock är jag lite osäker på hur bra Plant är. Går han in på topp fyra i Löven? Inte säker. Cooper, Palmquist och Deilert är han inte bättre än av vad jag har sett, Acke har en helt annan roll som back så det är svårt att jämföra. Då är det med Larsen och formstarke Tonrberg Plant ska slåss om att ta en plats. Jag utgår ifrån att Plant tar en plats på sex backar, att han kommer att bli en faktor, ja Kenttä gör ju nästan aldrig fel, men jag ser värvningen mer som att bredda spetsen än spetsa till laget. Vi får se helt enkelt. Jag gissar att han inleder med att roteras in på sju backar.

Till dagens tema.

Björklöven gick in i säsongen och var tippade trea-fyra av de flesta experterna. Detta var ju baserat på laget de hade när de gick in i säsongen. Sedan har det varit en lång parad av klasspelare som kommit in till laget. Vi ska ju komma ihåg att även Alex Hutchings var en spelare utanför budget in till laget. Han kom in från de pengar som samlats in av fansen som supporterspelare. Om vi släpper det och tittar på alla som värvats efter Hutchings. Då ser det ut så här:

Detta är listan på alla värvningar under säsongen, datum samt meriter på dessa.

6 September: Andreas Hjelm – 2 säsonger i SHL med Luleå, 34 poäng som bäst i allsvenskan på åtta säsonger. OBS: Lämnade i November.

10 Oktober: Tyler Vesel – 18 (5+13) poäng som bäst i AHL över två säsonger, snittat nästan en poäng per match på NCAA-nivå.

8 November: Fredric Weigel  – 41 poäng som bäst i allsvenskan, alltid över 30 poäng, assistkung i serien. Från SM-Liiga.

8 November: Zach Palmquist – Fem säsonger i AHL med som bäst hela 34 (6+28) poäng på 67 matcher.

8 December: Olle Liss – 6 A-landskamper, 55 SHL-matcher, 14 poäng på 11 SHL-matcher 17-18, 23 mål i allsvenskan som bäst.

23 Januari: Axel Ottosson –Tre SHL-säsonger, 43 poäng som bäst i allsvenskan.

13 Februari: Adam Plant – Tre AHL-säsonger, 19 (2+17) poäng på 40 matcher i allsvenskan.

Isak Matler räknar jag inte riktigt då det är en tredjemålvakt vi pratar om. Även Gustav Bourramann var ett korttidskontrakt. Intäkter för skadade spelare som får betalt av försäkringskassan räknar jag med har täckt kostnader för dessa och lite mer därtill.

Om vi ska prata om Björklöven i modern tid och säsonger som de värvat in starkt under säsongen så går det nästan inte ens att jämföra med andra säsongen. Kikar vi på de senaste säsongerna ser det ut så här:

18-19: Kevin Goumas, David Lindquist, Isak Ahrling
17-18: Roope Talaja, Lukas Ericsson, Filip Riska, Brock Trotter (kom inte till spel)
16-17: Zach Hamil, Linus Fernström, Austin Farley, Mikko Pukka, Alexander Sundström.
15-16: Brock Trotter, Emil Wikström, Kelsey Tessier.
14-15: Mark Hurtubise, Johan Lorraine, Henrik Nyberg, Jesper Thörnberg, Jack Combs, Tobias Björklund.
13-14: Tommy Wargh.

Som ni ser. Det går ju knappt att jämföra. Visst 14-15 var det en del spelare, men förutom Hurtubise var det ju inte direkt superstjärnor som värvades. 16-17 blev det bra med Farley och Pukka, men det är två spelare. Den här säsongen har 7-8 Austin Farley eller bättre värvats. Men om vi istället kollar på andra klubbar som rustat rejält.

Malmö 14-15: Mathias Tjärnqvist, Yanick Lehaoux, Johan Björk, Eric Himmelfarb, Niko Hirvonen, Eric Himmelfarb.

Malmö tog steget upp 14-15 och då rustade de rejält med ganska många spelare som hade fina meriter och då hade Malmö redan ett superlag.

AIK 18-19: Joakim Liljehöök, Michael Haga, Jens Jakobs, Robin Wallin, Brian Cooper, Justin Crandall.

AIK hade seriens bästa lag förra säsongen men plockade in spelare hela vägen och vissa inte så billigt heller.

Leksand 17-18: Matt Carey, Patrick McNally, Marcel Muller, Robin Rahm, Austin Madaisky, Daniel Pietta.

Leskand gick inte upp 17-18, men jösses vad de rustade. Muller och Pietta kostade typ lika mycket som alla Lövens åtta nya, men även de fyra övriga hade fina meriter.

Modo 19-20: Johan Forsberg, Adam Tamberlini, Nicolai Belov, Patrick Bartosak, Iikka Kangasniemi.

Även Modo har förstärkt ganska rejält till sitt före säsongen tippade serievinnande lag. Men ändå inte riktigt som Björklöven.

Västerås 13-14: Kevin Doell, Stefan Legein, Matt Fornataro, Erik Lindhagen, Ewan McGrath, Daniel Belissimo.

Fagervalls Västerås rustade för att gå till SHL 13-14, plockade in en hel del meriterat, men ändå inte riktigt som den här säsongen för Löven.

Kommer ni på något mer lag i allsvenskan i hyfsat modern tid som under säsongen förstärkt både ännu starkare, mer meriterat och dyrare än Björklöven så säg till. För mig är det Leksand 17-18 som är det som sticker ut och som är konkurrenten. Annars skulle jag efter denna lilla genomgång vilja säga att inget lag har rustat så starkt, så meriterat under än säsong som Björklöven gjort den här säsongen på allsvensk nivå i modern tid.

Om vi ska prata ekonomi. I en intervju med Mittmedias Adam Johansson gissade Johansson att Björklöven grundbudget var 14 miljoner varpå Per Kenttä sa klart mindre. Så låt oss spekulera då vi inte vet. Säg att budgeten i grunden var på 12 miljoner.

Sedan ska alla dessa spelare läggas till. Om vi för enkelheten säger att alla spelare som tagits in kostar 40 000kr/månad plus sociala avgifter. Det är säkert de som tjänar mer, det är ju spetsspelare rakt av vi pratar om Då är det om man kikar på hur länge spelarna varit i klubben 32 månadslöner och 40 000kr plus sociala avgifter blir ca 53 000kr. Alltså kostar de spelarna sju spelarna 53 000kr per månadslön.Men Palmquist och Vesel är artistskattspelare då de är i Sverige 6 månader eller mindre så de blir lite billigare. Låt oss ta ned kostnaden från 53 000kr per månadslön inklusive allt till 48 000 då.

Det blir 1 536 000kr. Det är alltså spekulativt från min sida det som externa sponsorer gått in med under säsongen.1,5 miljoner. Lägg till min gissade grundbudget på 12 miljoner. Då blir det 13,5 miljoner totalt. Nu är det här extremt spekulativt och vi vet ju inte exakt vad Löven betalat utöver löner. Enligt Mrmadhawk köptes Adam Plant lös för 150 000kr från Västervik. Vilka andra kostnader som funnits för spelare som värvats under säsongen, ja det vet vi ju inte.

Men det jag ville säga med den här uträkningen var att det inte blir så dyrt att värva ifall du gör det under säsongen och helst ganska sent. Det handlar om så pass få månader som spelare ska ha lön. Om vi pushar upp min siffra på 1,5 till 2 miljoner så är det ändå ruskigt mycket för pengarna med Vesel, Weigel, Palmquist, Liss, Ottosson, Plant till laget. Så ifall gruppdynamiken klarar det så går det helt klart att spetsa laget på ett ekonomiskt smart sätt och det har helt klart Per Kenttä gjort. Skulle han ha startat säsongen med 14 miljoner i budget skulle han inte fått i närheten av lika bra lag som nu när det byggts bit för bit under säsongen.

Oskarshamn pratade inför säsongen om en budget på 28 miljoner, de har vrävat in spelare för (enligt podden Sanny & Svensson) för 2 miljoner till. Då landar de på 30 miljoner. Det är alltså fortfarande så att ifall Löven når ett SHL-kval kommer de att möta ett lag med dubbelt så stor budget (Oskarshamn) eller tre gånger så stor budget (Leksand). Så stor skillnad är det mot botten på SHL även om du som i Lövens fann har rustat rejält. Den dyraste budget jag hört om i allsvenskan var Malmö 14-15 som ska haft mellan 18-20 miljoner.

3 kommentarer

  1. putte

    Om det stämmer någorlunda med de spekulativa siffrorna är det ju klart prisvärt. Nu gäller det bara att formtoppa dessa och resten av laget till finalspelet. Hoppas också att gruppdynamiken inte påverkats negativt av detta och det faktum att Fagervall ska sluta.

    Psst Gurra, Tamberlini heter Tambellini, tredje blogginlägget nu som det blir fel…

  2. Keepern

    Modo har ju förutom dom du tagit upp sista dagarna värvat in Linus Nässen från Växjö och Johan Pettersson från Kalix.
    Blir roligt att följa Plant i kvällens match.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.