Vad är egentligen Lövens spelarbudget?

På onsdagen kom en artikel i VLT som påstår att Björklöven har 17-18 miljoner i spelarbudget. Det är inte vad som rapporterats tidigare. Så vem har fel?

Per Kenttä fick frågan om Björklövens spelarbudget i en intervju med Mittmedias Adam Johansson I hans podcast hockeypuls. Då fick Adam Johansson gissa på vad Björklövens budget var. Då gissade han på 17 miljoner.

Per Kenttä svarade: ”Den är mycket mindre”

idag har VLT en artikel där de säger att Björklöven enligt deras källor har 17-18 miljoner i spelarbudget, men där summan också kan vara mycket högre då flera spelare är externt finansierade.

Så vem talar sanning? Per Kenttä som säger att budgeten är “Mycket lägre än 17 miljoner” eller VLT:s källor som menar 17-18 miljoner, men troligen klart mer?

Själv skrev jag ju nyligen om det här. Då trodde jag att Löven låg på 14 miljoner i grunden och att de sedan värvat spelare för ca 1,5-2 miljoner. Självklar kan lönerna på spelarna Löven värvat vara högre än vad jag spekulerade i. Då kanske det rent tekniskt är så att tillskotten kostat hela tre miljoner. Om nu vi säger det så är det ändå irrelevant för Lövens ekonomi då de betalas med externa pengar. I sådana fall är kostnaden 16-17 miljoner för Lövens lag, men budgeten i grunden är fortfarande vad den var satt på vilket jag gissar var 14 miljoner. Detta utifrån vad Björklöven haft tidigare i spelarbudget och det faktum att de kommer från ett ekonomiskt tufft år och vad de själva uttalat.

Om Björklöven efter att gått fyra miljoner minus sedan har klivit ut med 17-18 miljoner i budget och sedan värvat vidare externt på det. Då är jag ruskigt förvånad. Då har Löven ett av de dyraste lagen i seriens historia direkt efter ett förlustår på fyra miljoner och med ett naggat eget kapital. Det låter bara orimligt, men vad vet jag. Några exakta svar kommer vi ju aldrig att få. Inte ens när bokslutet kommer i vår. Spelarbudgeten är inte specificerad där, så som nästan inga andra kostnader. Jämfört vi med t.ex. Modos bokslut, där du kan läsa ut klart mer, så blir Lövens årsredovisning mer något att gissa utifrån.

Ni kan se årsredovisningen för 2018-19 här.

Där ser vi att personalkostnaderna för 2018-19 för Björklöven AB var på 21 miljoner. Då räknas även VD, Sportchef, J20-tränare och alla personer på kontoret vars löner belastas Björklöven AB in i detta. Så det är inte alls samma sak som spelarbudgeten för Björklövens A-lag.

Så om det ska stämma de uppgifter som VLT kommer med att Björklövens budget är 17-18 miljoner och att Löven sedan då värvat för 2-3 miljoner till utöver det. Då borde personalkostnader landa på minst 24-25 miljoner för Björklöven AB. Vi får se i vår helt enkelt.

Uppdaterat: Imorgon 12.15 kommer Björklöven att avslöja vad deras spelarbudget är när ett infomöte livesänds på Instagram med Micke Salomonsson, Anders Blomberg och Per Kenttä. Spännande!! Och sjukt transparent. Väldigt intressant.

9 kommentarer

 1. mot SHL

  Vi vet att under fiaskoåret 18/19 så ökades budgeten med ca 3 millar från föregående säsong. Det är sagt att budgeten då blev 13 mille. Det är också sagt att årets grundbudget lades i paritet med budgeten 17/18. Från 16/17 sa Joakim Gustafsson i en intervju med dig att spelarbudgeten skulle ligga på 8.5 mille. Den höjdes dock under säsongen och landade på 9-9,5 totalt och det blev då utgångsbudgeten för 17/18. Vi gick mest troligtvis in i denna säsong med runt 10 mille i grundbudget. Resterande värvningar sedan dess har säkert kostad 4 mille dvs MrMadhawks uppgifter på 14 mille borde stämma rätt bra.

  Det det sagt har vi aboslut seriens näst dyraste lag.
  Modo gick ut inför säsongen med att deras spelarbudget skulle ligga på 17 miljoner. Den utökades i och med värvningarna av Bartosak och Kangasniemi. Enligt uppgifter har Bartosak en lön på 85k euro och bara utköpet av Kangasniemi gick på 50k euro. Så där snackar vi nog närmare 20 miljoner nu.

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Att grundbudgeten var på 10 miljoner denna säsong det köper jag inte. Inte med så många löpande kontrakt från förra säsongen. Det går inte att sänka den på det sättet då. Annars tror jag att du är helt rätt ute. Jag tror att 13-14 är grundbudgeten och sedan externa köp på det.

   • mot SHL

    Hade rätt om budgeten även om jag trodde det externa var en större andel. Extremt imponerande att dom 6 spetsspelarna Kenttä tagit in ”bara” kostat 2 miljoner. Hatten av.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

     Fast du hade ju inte rätt. Du skrev 10 miljoner och den var 11.9. Dock hade du precis som jag i mitt första inlägg rätt om totalkostnaden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.