Matchdag – AIK hemma

Rekordet är säkra, men seriesegern är inte det än. Däcken ska hållas varma och vad bättre då är ett AIK som kommer på besök.

Toppen mot botten. AIK är redan klara för negativt kval, men de har gjort en ny omstart i och med att Roger Melin som gjort två sessioner i klubben kommit in och han vann sin första match som tränare för AIK den här gången med 3-1 mot Västervik i onsdags.

Annars kommer AIK från 1-6 mot Tiimrå, 1-0 mot Tingsryd, 2-3 mot Karlskoga, 0-2 mot Vita Hästen, 3-1 mot Kristianstad och 1-6 mot Almtuna. AIK har varit med i en del matcher på slutet, men kan också falla ihop totalt.

AIK inledde säsongen med Jussi Salo, Bobbo Simensen tog över strax före jul och nu är alltså även han utbytt. Sanningen är ju att truppen inte är tillräckligt bra, men tränarna har fått bära hundhuvudet. Nu handlar allt om att hitta något inför det negativa kvalet för AIK.

Björklöven har vunnit de tre mötena den här säsongen. 2-0 och 5-2 på Hovet och 8-1 i enda mötet i Umeå. Chansen finns alltså till en ”sweep” för Löven.

För Björklöven handlar det om att hitta motivation att fokusera på den här matchen och inget annat. Seriesegern ska säkras innan något annat gäller. Så full fart framåt, håll tätt bakåt. De tär melodin. Björklöven har haft ganska lätt för AIK så här långt spelmässigt. Framförallt har Björklöven kunnat ställa om på AIK och kunnat sätta press på AIK och vinna pucken högt, nagla fast AIK i egen zon och det är nog matchbilden jag väntar mig här också även med Roger Melin som AIK-tränare.

AIK har inte så mycket pengar att jobba med, men har strax före transferfönstret stängde plockat in målvakten Robin Wallin och skickat iväg Jonathan Asplund och Henrik Rommel. Annars var det stora precis före nyår att bröderna Oscar och Victor Ahlström, som jag trodde lagt av, gjorde comeback i laget.

Känslan är att den här matchen bara ska kunna gå på ett sätt. Det som talar emot är att Roger Melin är skicklig på att ta trasiga lag.

Laget: (Preliminärt)

35 Joe Cannata (30 Mattias Pettersson)

8 Alexander Deilert – 12 Brian Cooper
74 Zach Palmquist – 26 Oliver Larsen
52 August Tornberg – 28 Adam Plant
7 Alexander Hellström

29 Alexander Wiklund – 13 Fredric Andersson – 40 Sebastian Selin
90 Alex Hutchings – 15 Tyler Vesel – 91 Justin Crandall
44 Olle Liss – 22 Fredric Weigel – 79 Emil Lundberg
77 David Lindquist – 18 Axel Ottosson – 96 Pontus Andreasson
19 Kristoffer Söder

Samma lag som senast för Löven.

Bloggens nycklar:

¤ Spelvändningar – AIK har oerhört svårt när Löven ställer om snabbt.

¤ Sätt press – AIK är svaga i egen zon med pucken.

¤ Starten – AIK är sköra just nu. En tung start och de är i stort sett köra. Därför är gasen i botten oerhört viktigt för att ta matchen direkt.

Sagt från Lövenhåll: 

– Vi spelar de här sista fem matcherna hela vägen in i kaklet. Någonting som jag har lärt sig på den här resan är att fokusera på där man är. Annars kör man av vägen, säger Björklövens tränare Joakim Fagervall tillVK/Folkbladet.

Noterbart om AIK:

¤ John Henrion leder interna poängligan med 26 (12+14) poäng, tvåa är Johan Porsberger på 22 (10+12) poäng och trea Jacob Svensson på 15 (5+10) på 23 matcher. Tvillingarna Ahlström har tre poäng vardera på 13 matcher så ingen supersuccé än där.

¤ Med 10.43 procent och bara 17 mål i powerplay är AIK sämst i serien. Med 79.89 procent i boxplay är AIK åtta i serien i den spelformen.

¤ Det har varit målvaktskaos i AIK. Tilltänkta ettan Johannes Jönsson har tagit time-out på obestämd tid, Mika Järvinen, Edvin Olofsson, Jesper Wikman och August Hedlund har stått i AIK-målet. Järvinen stod senast och han har statistiken 91.29 i räddningsprocent och 2.87 insläppta mål per match är vilket ändå bra siffror för att vara i AIK.

¤ Med 46.54 procent vunna tekningar är AIK näst sämst i serien på att teka.

¤ AIK har vunnit en enda match på hela säsongen där de släppt in första målet.

¤ AIK har viktige långtidsskadade Lukas Macklin, Sam Marklund, Johannes Jönsson och Jacob Svensson borta. Även Simon Wassberg, Jonatan Asplund, och August Hedlund samt Jacob Dahlström saknas.

Sagt från AIK-håll:

Inget inför matchen på AIK:s hemsida eller i media.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som Emanuel Otterhall sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. David Pettersson och Emanuel Otterhall är på plats och ska leverera texter och webb-tv efter matchen.

4 kommentarer

 1. Keepern

  Kvällens största motståndare för Björklöven är helt klart dom själva, måste vara oerhört svår att gå in i en sådan här match när laget är i den situation dom är. Men jag hoppas att dom kan komma ut och visa att det skiljer många klasser mellan toppen och botten och bara kör över gnaget, precis som vid förra hemmamatchen.

  Förresten Gustav, har du hunnit / kunnat kolla hur det är med överskottet av eventuella femte match i finalen och en sjunde i ett SHL kval, splittas det 50/50 ?

 2. Plok Plokovic

  Hm..dåligt informerad.

  Simon Wassberg och August Hedlund spelar med J20 tillsvidare. Jonathan Asplund är utlånad till Lindlöven.

 3. Daniel

  Aik vann mot ett svagt Västervik som har blivit av med deras 2 bästa backar och bästa forward. Så de var ju inte så imponerande seger av Aik. Löven borde vinna lätt om det går in med rätt inställning. 5-0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.