Matchdag – Västervik borta

Seriesegern och hemmaplansfördelen ska säkras även teoretiskt. Då väntar normalt svåra Västervik på bortais, men ett Västervik som sålt av sina bästa spelare.

Det känns ju lite unket det som Västervik håller på med. Jag vet att de måste klara de ekonomiska kraven och de bryter inga regler, men det blir sportsligt orättvist för de som fått möta Västervik före och efter de har sålt av Darren Nowick till Skellefteå, Adam Plant till Björklöven och Rob Bordson till Finska HPK strax innan transferfönstret. Det var ändå bästa och poängbästa backen (Plant), bästa poängplockaren (Bordson 34 (10+24)) och nästa bästa poängplockaren (Nowick 33 (8+25)) som lämnat laget. Det är klart att det försämrar laget. Sedan gjorde ju Västervik på samma sätt i fjol och då börjar det vara en metod man kan fundera över att driva en klubb.

Samtidigt kan man fråga sig om det är allsvenskans krav på 2,5 miljoner i eget kapital som gör att klubbar som Västervik med omsättning på 20 miljoner, måste göra den här typen av grejer för att överleva.

Laget har också förlorat 1-5 mot Timrå och 1-3 mot AIK sedan spelarna lämnade klubben. Nu var inte formen så god innan det heller. 1-2 mot Karlskoga och 1-5 mot Tingsryd ger fyra raka förluster. Innan det hade dock laget tre raka segrar och har sju poäng ned till kvalstrecket med 12 kvar att spela om. Jag fattar att laget tyckte att de vara klara för en ny säsong i allsvenskan när de sålde av spelarna. Det är ju ”bara” sex poäng upp till Mora på slutspelsplats, men där lär inte Västervik hamna nu.

Annars brukar Löven har svårt för Västervik. De vann säsongens första möte i Umeå med 4-3 efter straffar. Sedan har lagen möts en gång till i Umeå och då vann Björklöven med 2-0. I senaste mötet vann Björklöven med 2-0 i en historia som satt långt inne innan Alex Hutchings satte 1-0 nio minuter från slutet i fem mot tre. Överlag har Björklöven bara vunnit tre av sju möten i Västervik, men det här känns som en annan historia.

Det brukar alltid bli snabba matcher, mycket puck fram och tillbaka mot Västervik. Det handlar mycket om att inte hamna i deras tempo, att inte hamn i deras röriga hockey som Västervik är bra på. Sätt press, gnugga fast pucken i Västerviks zon och de kommer att få det svårt över tid.

Frågan är hur Björklövens motivation är till matchen, men efter den ruttna insatsen senast så känns det som att laget borde tända till lite. även om de rent praktiskt inte har något att spela för. Vi får se. Joakim Fagervall pratar inför matchen om chansen att nå svenskt poängrekord, även inklusive SHL som är på 118 poäng.

Laget: (Preliminärt)

35 Joe Cannata (30 Mattias Pettersson)

8 Alexander Deilert – 12 Brian Cooper
26 Oliver Larsen – 74 Zach Palmquist
52 August Tornberg – 7 Alexander Hellström

91 Justin Crandall – 15 Tyler Vesel – 90 Alex Hutchings
29 Alexander Wiklund – 13 Fredric Andersson – 40 Sebastian Selin
44 Olle Liss– 22 Fredric Weigel – 79 Emil Lundberg
96 Pontus Andreasson – 18 Axel Ottsson – 77 David Lindquist
11 William Eriksson och 19 Kristoffer Söder

Adam Plant och Hardy Häman-Aktell är skadade så Löven nere på sex backar.

Bloggens nycklar:

¤ Blålinjerna – Mot Västervik är det extra viktigt att vara noggrann med pucken och inte hamna i tappspelet.

¤ Utvisningar – Västervik är inget strålande lag i PP, men det är Modo och laget som Löven kan få möta i SHL-kval. Dags att börja slipa bort lite onödiga utvisningar.

¤ Matchkontroll – Västervik vill ha kaosmatcher. Björklöven måste styra matchen, använda sin forecheck och sin överbelastning till att kontrollera Västervik.

Sagt från Lövenhåll:

–  Västervik har varit Björklövens ”boogieteam” under många år. Men nu har vi lyckats vinna mot dem både hemma och borta. I den senaste matchen mot dem tycker jag att vi gjorde en väldigt, väldigt stabil insats och vinner helt rättvist. Jag kan inte se att vi ska göra någonting annat än en kanonmatch mot dem nu också, säger Björklövens tränare Joakim Fagervall till VK/Folkbladet.

Noterbart om Västervik:

¤ Tre av de fyra bästa poängplockarna är borta så etta nu är Victor Öhman med fina 24 (12+12) på 30 matcher. Han är den offensiva nyckeln nu och styr Västerviks powerplay. Ken Jäger 18 (10+8) har även han glimtat till under säsongen och är tvåa i poängligan av de som är kvar. 18 poäng hade räckt till 13:e plats i Lövens poängliga. Men som ni märker är mycket av spetsen borta.

¤ Med 223 tvåminutersutvisningar är Västervik näst värst i serien, en plats de slåss med Löven om. KIK kommer att sluta som värsta laget.

¤ Arvid Ljung är sedan han kom in under säsongen lagets etta i målet. Han har på 10 matcher 91.03 i räddningsprocent och 2.25 insläppta mål per match. Han har ersatt Samuel Ward som har 92.59 och 2.15 i statistiksiffror, men är skadad säsongen ut.

¤ Med 20.38 procent i powerplay är Västervik sexa i serien, placeringen bakom Löven. I Boxplay skuggar de också Löven med fina 83.16 procent som tvåa i serien.

¤ Erik Nyström som fortfarande är sjuk saknas för Västervik.

Sagt från Västervikshåll:

– Det är trepoängssystem så det kan hända mycket. Det gäller att vi börjar ta poäng, det är bara att kämpa på och ta nya tag. Det har inte varit lugnt någon gång, alla har koll på vad som händer både uppåt och neråt i tabellen. Vi måste få bättre ordning på vårt powerplay om vi ska börja vinna matcher, säger assisterande tränare Mikael Johansson till dagens västervik.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som Karl Sundström sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Bloggen är på plats levererar texter samt webb-tv-klipp efter matchen.

7 kommentarer

 1. Daniel

  Som sagt Löven måste få igång PP och en match i 60 som det kör ända in i kaklet. Jag tror att Joe håller nollan för 7 gången. Så jag tror löven vinner med 4-0

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Nej, det är locket på 100 procent säger mina kollegor som jobbar med nyhetsarbetet varje dag.

 2. Per

  Varför jobbar de så? Överkroppsskada, underkroppsskada och locket på hur länge de blir borta. För att inte motståndare ska veta – eller vad?
  Tycker det blir lite av ett löjets skimmer över det. Faktiskt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.