Matchdag – Södertälje hemma

Säsongens raket Södertälje kommer på besökt till seriesegraren Björklöven inne i en dålig trend. Farligt möte känns det som.

Södertälje var under inledningen av säsongen nere och harvade med AIK i botten av tabellen och låg på plats 13 så sent som i omgång 19 då med bara 19 poäng och bara fyra segrar under ordinarie tid. Sedan omgång 20 till idag har SSK spelat upp sig rejält och klättrat till plats sex med hugg på Västerås på femteplatsen som ger en poäng med sig in i slutspelet. Ser vi från omgång 20 till idag är Södertälje fyra i serien efter Löven, Timrå och Modo. Det är någonstans där SSK är just nu. Ser vi bara till senaste 15 matcherna är Löven och SSK lika på 33 poäng så det är en helt klar farlig motståndare.

Det intressanta är att SSK agerade i November när de låg på botten. Då sportsligt ansvarige i styrelsen Mikael Samuelsson, numera sportchef, först sparkade Ulf Lundberg som tränare och sedan tog in Justin Pogge i målet (som sedan såldes). Han gjorde därefter sig av med namnstarka bl.a. backarna Marcus Fagerudd och Markus Oskarsson plus en bunt spelare till, lånade in August Berg från Leksand, Adam Wilsby från Skellefteå och Kalle Henriksson från Frölunda samt signade Gustav Lindberg, Anton Blomberg och Andreas Hjelm. Laget byggdes om bakifrån och har gått ned från 3.3 insläppta mål per match till 3.0, men det som hänt istället är att laget och primärt duon Ludwig Blomstrand och Nick Olesen vaknat framåt och tillsammans med Christopher Liljewall är de kanske seriens hetaste lina (tillsammans med Modos superlina och Lövens translina).

SSK kommer från 2-4 mot Karlskoga, 4-0 mot Tingsryd, 3-1 mot Vita Hästen, 5-1 mot Kristianstad och 3-4 mot Almtuna efter straffar. Almtuna som gäckar många topplag (utom Timrå, 1-11 senast). Södertälje har även slagit Modo, Västerås, Mora om vi ska räkna in de senaste 10 matcherna. Så det är egentligen bara Löven SSK inte slagit den här säsongen av topplagen.

Mot Löven har matcherna slutat 6-1 och 3-2 e.fl i Scaniarinken och i Umeå 53. Alltså 8-1 i poäng för Björklöven. Spelmässigt har Södertälje, även om de har kvalitet, passat Löven ganska bra med deras rätt kreativa spel där de ger Björklöven många möjligheter att använda sina snabba vändningar.

Nu kan vi vänta oss en högoktanig historia. SSK kommer att gå för det, har mycket offensiv slagstyrka och speed i laget. Jag förväntar mig en match i högt tempo som Björklöven lär vara revanschsugna på sig själva efter förlusten mot Västervik senast. Så även om de inte har något att spela för tror jag att de kommer att gå rejält. Utfallet känns oerhört oklart.

Laget (Klart):

35 Joe Cannata (30 Mattias Pettersson)

8 Alexander Deilert – 12 Brian Cooper
26 Oliver Larsen – 74 Zach Palmquist
52 August Tornberg – 7 Alexander Hellström
5 Hardy Häman-Aktell

91 Justin Crandall – 15 Tyler Vesel – 90 Alex Hutchings
29 Alexander Wiklund – 13 Fredric Andersson – 40 Sebastian Selin
44 Olle Liss– 22 Fredric Weigel – 79 Emil Lundberg
96 Pontus Andreasson – 18 Axel Ottsson – 77 David Lindquist
19 Kristoffer Söder

Häman-Aktell tillbaka från skada och Pettersson i målet. Annars samma lag som senast.

Bloggens nycklar:

¤ Målvaktsspelet – Det har varit lite upp och ned på slutet. Det skulle behövas en kanoninsats där.

¤ Inställningen – Det måste vara fullt blås som gäller, hårt arbete i 60 minuter. Annars blir det förlust mot SSK.

¤ Sätt tryck på backarna – Södertälje har ett par ovana backar. Det måste Björklöven utnyttja, sätta press när chansen ges i Södertäljes zon.

Sagt från Lövenhåll: 

– Vi måste upp med koncentrationen och fokuset. Förra matchen var det alldeles för dåligt med det. Nu har vi tre matcher på oss att växla upp och försöka spela så som vi vill spela i den allsvenska finalen. Trots att det går emot naturens lagar måste vi låtsas att vi ska börja tidigare, det är utmaningen under de sista tre matcherna, säger Fredric Andersson till VK/Folkbladet. 

Noterbart om Södertälje:

¤ Södertälje offensivt ÄR Nick Olesen och Ludvig Blomstrand. Duon har gjort 48 (20+28) och 47 (26+21) poäng den här säsongen och är stekheta just nu. Trean i poängligan är baklånet från Skellefteå Adam Wilsby med galna 30 (3+27) poäng på 38 matcher.

¤ Södertälje har seriens fjärde bästa powerplay på 24.19 procent och seriens nionde boxplay på 79.14 procent.

¤ Alexander Sahlin i SSK-målet är seriens sjunde bästa förstamålvakt statistiskt med 90.51 i räddningsprocent och 2.85 insläppta mål per match.

¤ SSK har fortfarande inte vunnit en enda match (3 poäng) där de legat under efter en period under säsongen.

¤ .Lucas Carlsson och Christopher Bengtsson saknas skadade för SSK.

Sagt från SSK-håll:

– Inget på SSK:s hemsida eller i Mittmedia från spelare eller ledare inför matchen.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som Emanuel Otterhall sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. David Pettersson är är på plats och levererar texter samt webb-tv-klipp efter matchen. Bloggen ser matchen på tv och återkommer med en kommentar här.

3 kommentarer

    • Ronny Edvardsson

      Förlust på straffar, sånt är livet ibland….Får spelare/ledare någon Bonus/Morot i fall dom går upp i SHL, nu i Vår??

  1. Magnus Larsson

    O inte var det bättre idag. Finns inget lag som går o är oroliga för att möta Löven. Inget mål i PP idag heller. 8-0 i skott på mål i sudden men ändå inget mål. Blir tyvärr en tråkig Mars månad. Nu krävs snart ett mirakel. Eller så blir det som AIK ifjol.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.