Vad är 121 poäng värda

Rekord, rekord och åter rekord. Björklöven avslutade grundserien på 121 poäng. Så frågan är. Vad är de 121 poängen värda?

Alla pratar nu om den stekheta allsvenska finalen mot Modo. Alla pratar om Björklövens möjlighet att nå SHL. Ska man tro expressen och aftonbladets experter så kommer Löven att nå SHL. Själv sa jag redan i december att Löven når SHL och jag står kvar vid vad jag trodde då. Alltså att Löven skulle vinna serien (check), vinna den allsvenska finalen och slå ut Oskarshamn. Vi får se om jag får rätt, men den stora frågan är ju. Ifall Björklöven inte når SHL. Vad är då den här säsongen värd?

Björklöven avfärdade Mora på ett väldigt signifikativt sätt på fredagen. De hade inget formellt att spela för, de visade inte alls upp den där desperationen som vi sett under säsongen, men med ren och skär kvalitet, en statement-period (den andra) så blev det seger ändå och poängrekord på 121 poäng.

Det som var mest säsongstypiskt för matchen var att alla fyra formationer var inblandade i målen, att 12 spelare stod för poäng i matchen. För det är ju det som varit Björklövens framgång den här säsongen. Laget Björklöven och den kvalitet som finns i hela truppen. Förutom Joe Cannata finns det ingen spelare individuellt som burit Björklöven över några längre perioder utan det har varit olika spelare som stuckit ut, varit heta under olika delar av säsongen för Löven.

Offensivt har Björklöven alltså en enda spelare (Hutchungs) topp 10 i seriens poängliga och ”bara” två topp 25.

Fredric Andersson inledde stekhett, men svalnade, Alexander Deilert såg ut att gå mot 50 poäng under starten av säsongen, men fick skador och avstängningar som stoppade honom, Sebastian Selin gick på vatten en bit in i säsongen, men kallnade sedan. Då kom istället Olle Liss in och blev en målmaskin, Axel Ottosson har klivit fram sedan han kom in mot slutet av säsongen, Fredric Weigel har glimtat till med Liss, Brian Cooper har gått från en tvåvägsback med fokus på defensiven inledningsvis till en PP-back som öst in poäng på slutet. Hardy har varit stekhet en period, Tornberg har haft en stark senare del av säsongen och Oliver Larsen har klivit fram då och då. Tyler Vesel var lagets hetaste spelare kring ju och nyår med nästan en poäng per match, Justin Crandall var under första 30-35 matcherna en poängmaskin. Lägg till glimtar från David Lindqvist och William Eriksson så har nästan alla varit med och bidragit offensivt och det är det som varit Björklövens offensiva kraft.

Det är egentligen bara Alexander Wiklund och Alex Hutchings som varit genomgående ganska jämna i offensiva produktionen där jag ser få svackor. Annars har det varit ett lag som fyllt ut varandra. När någon kallnat har någon annan hettat till.

Ser vi till andra lag som slagit rekord, som varit uppe på den här typen av höjder tidigare. Då har vi nästan alltid kunnat hitta en superlina, en eller två spelare på 50, 60 eller fler poäng. Björklövens slutgiltiga poängliga ser ut så här:

Alex Hutchings 47 (19+28) poäng
Justun Crandall 42 (16+26) poäng
Fredric Andersson 35 (17+18) poäng
Sebastian Selin 33 (15+18) poäng
Tyler Vesel 31 (8+23) poäng
Alexander Wiklund 28 (19+9) poäng
Fredric Weigel 27 (4+23) poäng
David Lindquist 26 (7+19) poäng
Alexander Deilert 26 (6+20) poäng
Brian Cooper 25 (6+1) poäng.

Alltså 10 spelare på 25 poäng eller mer. Lägg till att Liss har 22 poäng på 24 matcher, Ottosson 10 på 13 så är det än fler spelare med ett högt poängsnitt i laget.

Så på samma sätt som det är laget som satt defensiven så att Björklöven släppt in rekordfå mål (94 st) så har de satt offensiven som ett lag. För visst Joe Cannata har varit oerhört bra, men det är inte alls bara han som förklarar varför laget bara släppt in 94 mål. Utan det handlar om i grunden starkt kollektiv försvarsspel utifrån Björklövens spelsystem. Annars hade inte Mattias Pettersson haft en så mycket bättre säsong än vad han hade förra året.

Det intressanta just när det kommer till försvarsspelet. Det är att mycket av det handlar om det faktum att Björklöven har så mycket puck, kommer med en sån kraft med fyra femmor att motståndarna ofta vinner puck långt från mål, är långt inne i sina byten och bara inte orkar anfalla på det sättet som de vill. Det finns undantag, som t.ex. två av matcherna mot Modo där motståndarna stängt Lövens uppspel, men annars har anfallsspelet varit en del av försvarsspelet.

Det är också just detta att Björklöven är ett sånt lag, där inte en eller två spelare ska bära allt som göra att jag tror att laget har ännu större chans att gå till SHL än tidigare seriesegrare. Det går inte att ta bort en lina, men låt oss kika på det i morgon istället inför Modo-serien.

Istället till inläggets ingress. Vad är den här säsongen värd ifall Löven inte går upp?

Vi ser ju AIK just nu. De är inne i ett negativt kval. Det var deras baksmälla av att missat att gå upp. Jag hörde Alexander Deilert säga att ”En serieseger är ju inte värt något i slutändan”. Och visst är det så. Du har inte vunnit något än. Det är SHL som räknas när säsongen summeras. Men AIK är AIK och Björklöven är Björklöven.

Ifall Björklöven skulle misslyckas att gå upp så väntar en ny säsong i allsvenskan, ganska många spelare kommer att försvinna från truppen, troligen även Joe Cannata, men jag tror ändå att den här säsongen och de 121 poängen, rekordet, kommer att bli oerhört betydelsefull för Löven.

1. Ekonomin – Björklöven raserade ekonomin förra säsongen. Nu oavsett hur det går i slutet av säsongen har föreningen lyckats vända på siffrorna tack vare de otroliga publiksiffrorna, tack vare ett slutspel med en bunt hemmamatcher, med återupprättat förtroende hos sponsorerna. Den här säsongen oavsett hur den slutar har varit avgörande för föreningens ekonomiska framtid och möjlighet att satsa nästa säsong ifall de blir kvar i allsvenskan.

2. Attraktivitet – Efter år som bottenlag och något år med allafall en topp-8-placering har Björklöven visat att de är ett topplag, att föreningen kan få ut sin potential. Det lockar spelare till föreningen. Alla vill vara med där framgång skapas. Björklöven som föreningen att gå till är så mycket mer attraktiv när du har en serieseger och ett rekord bakom dig. Så Per Kenttäs jobb att bygga ett lag kommer att vara enklare med en sån här säsong i ryggen.

3. Vinnarkultur – Efter år med förluster och åter besvikelser så har Björklöven åter blivit synonymt med att vinna. De som blir kvar från den här säsongen i laget till nästa kommer att ha en vana och en inställning att det normala är att vinna hockeymatcher. Vinnarkultur kan bara byggas genom att börja vinna och fortsätta. Björklöven har börjat att bygga vinnarkultur.

4. Förtroendet hos fansen – Den här säsongen har fått fansen att börja tro på Björklöven igen. Även om laget skulle misslyckas att gå upp så kommer försäljningen av säsongskort att vara bra nästa säsong, publiksiffrorna inledningsvis kommer att vara bra och tron på både laget och Per Kenttä samt tålamodet kommer att vara klart bättre än när du kommer från en 12:e plats eller något sådant. På det sättet kan föreningen arbeta mer i lugn och ro efter en sån här säsong.

5. Säljbarehet – Den här säsongen har satt Björklöven i fokus både medialt och i allmänhetens ögon. Det gör att Björklöven som förening blir mera säljbar kommande tid. Fler vill förknippas med Björklöven oavsett om det är sponsorer eller CRS-projekt eller ifall det är möjligheten för företrädare för Björklöven att få inflytande. Varumärket har fått en rejält knuff uppåt.

6. Per Kenttä – ”Jesus” förlängde sitt kontrakt så oavsett ifall Löven går upp eller ej så blir han kvar och det går inte att blunda för att Löven har sveriges bästa sportchef. Kenttä är kvar även om Björklöven blir kvar i allsvenskan och efter den här säsongen, även om Löven inte går upp kommer hans rykte, vad han sänder ut till spelare som är aktuella för klubben, tränare som är aktuella för klubben så oerhört starkt. En revanschsugen Per Kenttä är någon man vill hänga med.

Så ifall Björklöven missar SHL nu så, nej det blir inget AIK, utan Björklöven kommer tillbaka starkare. Visst troligen måste Joe Cannata ersättas, men möjligheten att bygga ett ännu starkare lag i övrigt är bättre än inför den här säsongen så den närmaste framtiden är ljus oavsett hur det går nu i finalen och ett eventuellt kval.

Det är vad den här seriesegern var värd. Det är vad det där rekorden var värda.

Nu lägger vi det bakom oss och förbereder oss på den häftigaste våren i mannaminne. Som sagt. Jag har inte ändrat mig. Björklöven spelar SHL 2020-2021.

3 kommentarer

  1. Thomas

    Tack, precis vad jag funderat över. Håller med dig i allt. Det finns en framtid även om vi misslyckas gå upp i år.

  2. Pepo

    Kan bara hoppas att du har rätt. Oavsett så står vi starka men jag vet att alla oavsett spelare eller fans kommer ge 101% för att vi ska lyckas. Go Björklöven, GO!

  3. kalle

    Att ha samlat fler poäng än Modo innebär att Löven har ett mentalt övertag vid matchstart. Modo kommer att känna sig som kusinen från landet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.