Kenttä som värsta krograggaren

Per Kenttä landade på torsdagen Hans Wallson som ny tränare för Björklöven. Återigen har Per Kenttä lyckats med något som inte ska gå.

Per Kenttä har sedan han kom till Björklöven nu lyckats värva Alexander Deilert, Brian Cooper, Justin Crandall, Fredric Weigel, Axel Ottosson, Tyler Vesel, Olle Liss, Zach Palmquist och Alex Hutchings. Vad är gemensamt för alla dessa?

De är bevisade kvalitetsspelare/stjärnor antingen i allsvenskan eller på andra sidan atlanten. Det är alla spelare som när man suttit och försökt sy ihop drömuppställningar för Björklöven alltid tänkt. Näe, det där går ju inte. Det är för dyrt. De spelarna vill inte till Björklöven. Så har det låtit i många år under både Fredrik Grönberg, Joakim Fagervall och Daniel Johanssons sportchefsår. Någon gång har det landats en Hurtubise, en Hutchings, en Fredric Andersson, en Trotter, men aldrig på rad. Det har alltid funnits en massa utfyllnad mellan de spelarna.

Sedan Per Kenttä kom till Björklöven har den typen av spelare, spektakulära och till synes dyra spelare ramlat in till klubben. Det har liksom inte gått att få ihop matten hur han haft råd med det hela. Hur han lyckas fånga alla med de pengar han har. På det sättet är Per Kenttä den där killen på krogen som raggar på de där lite för snygga tjejerna, men som ändå på något sätt får napp.

Nu handlade det om Hans Wallson. Egentligen. Hur rimligt är det att en tränare som de sex senaste åren han varit tränare spelat fyra SM-finaler samt tränat ett av Schweiz bästa lag i två år skulle välja att gå till allsvenskan? I grunden inte det minsta, men det lösta Per Kenttä.

Det jag gillar mest med Hans Wallson är att han jobbade under Lasse Johansson i Skellefteå och hade stora framgångar. Det ledarskapet är ganska likt Kenttäs. Då var Wallson främst en matchcoach, en som hanterade spelarna med fingertoppskänsla medan Lasse Johansson drog upp hur laget skulle spela alla grunderna. Det är precis samma upplägg som han går in i Björklöven med. Det gör att det här bli ännu mer naturligt än med Fagervall att jobba efter den modellen.

Den här värvningen tror jag gör det lättare att få de sista spelarna till Björklöven. Det som ska in nu är ju spets. Jag har ju fullt upp med mitt andra jobb så jagar ju inte nyheter direkt, men ska man se till vad Mrmadhawk säger så är Alexander Deilert ganska nära en förlängning, Daniel Rahimi för samtal med Löven, förhandlingar pågår med Crandall och Hutchings och på twitter ryktas Ludwig Blomstrand ryktas till Löven (även till Modo). Brian Coopers avhopp till Oskarshamn öppnar ju upp för en ny förstaback och där har det snackats en del om Nolan Zajac som har lirat under Kenttä och som öste in poäng i Norge i fjol (men han hamnar säkert i Oskarshamn). Där det är helt tyst är på målvaktssidan så den stora nöten just nu är ju att hitta en ersättare till Cannata. Det är egentligen det enda området som oroar mig lite just nu gällande Lövens lag, men in Kenttä we trust.

Ser laget ut så här:

Två nya målvakter, en billlig ung och en import som etta.

Nolan/Rahimi (eller annan toppback) – Deilert
Hardy – Kalle J
Plant – Larsen
Acke

Selin – Freddan – Wiklund
Blomstrand (eller Immo) – Otto – Liss
Hutch – Andreasson – Ny transatlant
Ny ung spelare – Söder – Wille

Då är det ändå något riktigt bra att starta med. Bättre än vad Löven hade förra säsongen. Sedan vet vi att Kenttä inte sitter lugn i båten. Han bygger vidare. Så jag tror i nuläget på serieseger igen för Björklöven. Kanske har jag fått hybris, men så känns det.

Vissa kanske inte tycker att den här värvningen av Wallson är något att gapa över kopplat till rivaliteten med Skellefteå. Men det är ändå en tidigare guldcoach i Skellefteå AIK som i stort sett bara tränat lag inom Skellefteå AIK hela sin tränarkarriär så det är blir lite speciellt att se honom i Björklöven. Om vi ska jämföra åt andra hållet så vore det som att se typ Jens Öhman i Skellefteå. Inte fel, men konstigt. Inte helt korrekt jämförelse, men jag hittar ingen bättre. Fagervall kanske. Hur som helst. Det kommer att ta lite tid för mig att vänja mig vid att se Wallson i Lövenbåset allafall.

En riktigt bra tränare är han så i slutändan är det ju bara hatten av för Per Kenttä, krograggaren nummer ett.

16 kommentarer

 1. E

  Det största hotet inför nästa säsong nu är ju om det fortsatt blir spel inför tomma läktare. Känns som Löven är en av de största förlorarna vid ett sånt scenario.

  Bra inlägg som vanligt, keep it up!

 2. Fotografen

  Det enda som gnager lite är flashbacken från tillfället då Tommy Jonsson klev in som f.d. guldtränare men jag tror inte det finns någon risk med HW. Sedan förstår jag inte vissa supportrar till laget norr om Sävar att de vill att Löven ska vara kvar i Allsvenskan. Tänk istället vilka derbyn det kommer att bli när de får mötas i samma liga. Finns inget annat derby i Sverige att tala om även om man skulle jmf Malmö-Rögle, eller Leksand-Mora. Löven mot MODO har ju varit ett surrogat mot det RIKTIGA derbyt.

 3. Mikael vesterlund

  Hallå.
  Det är något magiskt med alla dessa namn i Björklöven. Bla, wälitalo, wikström, Edlund. Fagerwall och nu Wallson. Dock ej spelare i löven men nu som coach Alla med Kiruna som gemensamma nämnare.
  Kolla bara vilka spelare genom tiderna som fostrats i Kiruna. Det känns som en röd tråd som spinner sig runt dessa gröna löv.
  Och det finns väl ingen vackrare grönröd röra än denna.

 4. Hans Sjölander

  Gustav Pettersson skriver att han kanske har fått hybris. Kanske är det flera som har fått det. Björklöven har tappat allsvenskans bäste målvakt och allsvenskans bäste back, men det verkar ingen bry sig om! Wallson ses som en frälsare och vad ses då Kenttä som? – en GUD! Hybris kallas detta! Många kanske ska lugna sig lite och se hur det kommer att fungera på isen i höst (om det blir spel) och inte redan nu ta ett avancemang till SHL mer eller mindre givet?!

 5. Josef

  Tycker det är helt upp och ner! Säsongen stängdes ner men efterspelet verkar vara att allt ska vara som vanligt. Är det bara jag som tycker att man borde sett till att SHL inte fått kontraktera spelare från allsvenskan som har kontrakt efter just denna säsong?
  Känns som att de som förhandlar för allsvenskans intressen är klappkassa.

 6. Ronny Edvardsson

  Konstigt att SHL kan tömma nästan hela Hockeyallsvenskan, på dom bästa spelare och ledare??
  Hoppas ändå på att Dom som är kvar i Björklöven, vill göra en ny tuff resa mot SHL – Revansch, från denna säsongs konstiga Slut…Hoppas och Tror att Per hittar flera mycket bra spelare ihop med nya Tränaren.

 7. Bobby Orr

  Kenttä o Wallson lär få bygga ett helt nytt lag nu när Cannata Cooper Aktell o Larsen verkar locka över fler o fler ”kontrakterade” spelare till SHL s framgångsrika lag Oskarshamn. Rättvist ? Knappast….vi lär få vänta innan vi får se derbyn mot SAIK på det här sättet.

 8. Bobby Orr

  Vart tror ni Hutch Crandall Plant o Palmq kommer spela??? Förmodligen i ett blåställ även dom.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.