Genomgång: Carl Grundström

Vid midnatt svensk tid på tisdagen gick Los Angeles Kings ut och presenterade Carl Grundströms nya NHL-kontrakt. Och visst känns det som att det är väldigt nära nu att Grundström kommer att starta hösten med allsvenskt spel i Björklöven.

Både Per Kenttä och Grundströms agent vill se Grundström i Löven och huvudpersonen själv vill ju också gärna spela några matcher i moderklubben innan han drar över till Nordamerika senare i år (snack med alla dessa herrar finns på sportsajten). Och då Los Angeles redan lånat ut två spelare till allsvenskan (läs mer om det i Gustavs text från i går) pekar det mesta på att vi får se 22-åringen i gröngult matchställ snart.

Vem är det i så fall som Löven får in?

Jag har följt Grundströms karriär en del sedan han skrev kontrakt med Toronto Maple Leafs för ett antal år sedan och var själv lite förvånad över att han inte fick fler chanser i NHL i fjol. Flytten till Kings trodde jag skulle bli perfekt för Umeåkillen som där inte alls hade samma mördande konkurrens på forwardssidan som i Toronto.

Och han startade ju grymt bra i Los Angeles då han gjorde mål i sina två första matcher med klubben. Det blev sedan totalt fem mål och en assist på 15 NHL-matcher våren 2019 och det kändes som att han gick mot en säsong som ordinarie i NHL.

Han fick också börja fjolåret i Kings men nio matcher och fyra poäng senare skickades han ner i AHL. Det blev sedan bara ytterligare fyra NHL-framträdanden, i februari, den säsongen.

Grundström själv har sagt att han inte var nöjd med säsongen (inte heller i AHL lossnade det riktigt poängmässigt, även om han gjorde 12 mål och 16 assist på 40 matcher). Han vill nu bli mer jämn i sina prestationer inför kommande säsong.

Och det känns som att han verkligen ger sig själv chansen till att knipa en plats i NHL i vinter. Han har ju sett otrolig ut rent fysiskt på Lövens träningar och även i spelet är han ännu bättre än han har varit tidigare när han tränat i Umeå.

Det är ju en minst sagt målfarlig forward vilket han redan visat på SHL-nivå i Frölunda och Modo och de fem målen han gjorde första våren i Kings skvallrar ju om att han har kvaliteter för att även göra avtryck på den allra högsta nivån.

Så självklart skulle det vara en mäktig förstärkning om Björklöven får låna in Grundström. Han skulle vara allsvenskans bästa spelare (fram till att Wallmark också ansluter?) med tanke på att han visat att han är en bra spelare på både SHL- och AHL-nivå – och då han just nu verkar vara bättre än någonsin (vilket också åldern talar för).

Det är väl bara där frågetecknet finns. Anser även Los Angeles detta och att de tänker att Grundström är för viktig för att låna ut så blir det förstås ingenting. Kings har ju inte precis ett superlag – så rätt vad det är vill man vara på den säkra sidan med Grundström. Sedan är försäkringskostnaden också en knäckfråga.

4 kommentarer

 1. Simon

  Men kan någon fråga hur han ställer sig till att lira i Löven ist för AHL om han inte kommer med i truppen? Lindgren i Modo öppnade för att lira i modo även efter campen. Varför ska vi ta in spelare under en månad? Kommer han ge allt innan deras camp? Ser betydligt fler frågetecken än utropstecken kring detta.

  • Gustav Pettersson

   Jag tror att det faktum att Grundström är från Umeå borgar för att han skulle ge allt. Det är ju inte bara spelaren själv som bestämmer ifall han vill stanna i Sverige eller spela i AHL. Där har ju NHL-klubben ett ord med i spelet. Pratar vi Grundström så är ju han så pass bra att hamnar han i AHL vill de kunna ta upp honom om det kommer skador. Lindgren däremot är ju ganska långt från NHL.

  • davidpettersson (inläggsförfattare)

   Att han kommer ge allt innan deras camp tror jag absolut, det känns som att Grundström verkligen brinner för Björklöven och även är en riktig vinnarskalle. Att han skulle välja Löven före AHL (om AHL-säsongen körs som vanligt) ser jag inte som troligt med tanke på hur nära han borde vara att få spela i NHL. Lindgren har ju till exempel aldrig gjort en match i NHL.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.