Matchdag – Luleå borta

Säsongspremiär när det kommer till träningsmatcher mot Sveriges bästa lag förra säsongen. En helt klart tuff inledning för Björklöven.

Läget inför matchen:

Luleå klev på is redan den 4 augusti att jämföra med Björklöven som gick på is den 17:e. Luleå har spelat två träningsmatcher, 2-4 mot Modo och sedan 4-0 mot Skellefteå. Två matcher där Luleå suttit en hel del i utvisningsbåset då de inte varit vana med domarnas nya bedömningsnivå (petigare) den här säsongen.

På så sätt ligger Luleå en bit före Björklöven. Sedan i grunden vann Luleå grundserien i SHL förra säsongen med 106 poäng, 14 mer än tvåan Färjestad. Lägg till att de fått behålla nästan hela laget (Lassinanti, Komarek, Jalvanti och Emil Larsson har lämnat) och kunnat addera Eddie Larsson, Linus Klassen, Viktor Berglund och Yohann Auvitu. David Rautio är tilltänkte etta i målet efter Lassinantis

Det är alltså ett oerhört starkt lag Björklöven ställs mot. Ett Björklöven som inte har spelat några träningsmatcher, inte alls kommit så långt i sin process mot säsongen och som saknar Zach Palmquist, Alex Hutchings, Tyler Vesel och Gustav Possler. Det är alltså grundförutsättningarna in i denna match.

Sneaste möten:

2019-08-15 Björklöven – Luleå 0-1 (0-0, 0-0, 0-1)
2018-09-11: Luleå – Björklöven 9-5 (3-2, 3-2, 3-1)
2017-08-28 Björklöven – Luleå 0-3 (0-0, 0-1, 0-2)

Noterbart här att Björklöven ändå höll Luleå (som blev Sveriges bästa lag förra säsongen) på 0-1 förra säsongen. Själv minns jag bäst från dessa tre matcher att Oskar Ståhl-Lyrenäs gjorde två klassmål mot Luleå i Coop Arena 2018 och att Fagervall då pratade om att han skulle göra 20 mål i serien och skulle vara Lövens hot i powerplay. Kanske gör Lyran de målen i Mora den här säsongen. Vi får se.

Laget (Klart):

Målvakter:

#34 Kevin Poulin (#32 Isak Mantler)

Formationer:

#48 Daniel Rahimi – #28 Adam Plant – #40 Sebastian Selin, #13 Fredric Andersson, #29 Alexander Wiklund

#8 Alexander Deilert – #92 Daniel Norbe – #44 Olle Liss, #18 Axel Ottosson, #70 David Eriksson

#57 Kalle Johansson – #33 Erik Ullman – # 11 William Eriksson, #96 Pontus Andreasson, #91 Justin Crandall

#7 Alexander Hellstörm – #48 Alexander Popovic – #67 Elliot Ekefjärd (J20), # Kristoffer Söder, #20 Carl Holmner-Härgestam (J20).

Calle Grundström och Lucas Wallmark har ju tränat med Björklöven, men är ju inte med i truppen än allafall.

Bloggen kommer kolla efter:

¤ Målvaktsspelet – Det är först på match man får se hur bra en målvakt verkligen är. Nu kommer Kevin Poulin att prövas på riktigt.

¤ Försvarsspelet – Björklöven har inlett arbetet med spelsystemet, du börjar alltid bakifrån och nu är frågan hur långt Löven kommit. Luleå blir ett bra test.

¤ Liss – Olle Liss har sett pigg ut på träningarna. Kommer det att ge utdelning även på match. Han kommer jag att hålla ett extra öga på.

Sagt från Lövenhåll: 

– Vi möter ett väldigt, väldigt bra hockeylag och det är bra, då blir vi synade direkt och det behöver vi, säger Hans Wallson till VK/Folkbladet. Läs hela intervjun där. 

Noterbart om Luleå:

¤ Luleå har haft sex olika målskyttar på de sex målen på försäsongen, men Linus Klasen gjorde mål i sin återkomst till Luleå mot Modo. Niklas Olausson hade två poäng (1+1) senast mot Skellefteå.

¤ Luleå släppte bara in 98 mål på 52 matcher förra säsongen. Det var 24 färre än laget som var näst mest täta, Skellefteå AIK.

¤ Två backar, Erik Gustafsson (32 poäng) och Nils Lundkvist (31 poäng) var lagets två bästa poängplockare förra säsongen. Noterbart att ingen i laget gjorde över 32 poäng och bara tre spelare över 25 trots att laget var bäst i Sverige.

¤ Luleå har samtliga spelare tillgängliga. Alltså inga skador. Juha Tyrväinen ådrog sig ett matchstraff mot Skellefteå, men är inte avstängd.

Sagt från Luleåhåll:

– Ska bli skönt att spela match igen. Det har inte varit så många matcher under försäsongen. Det ska bli kul att möta Björklöven. Ett lag som aspirerar på att gå upp till SHL. Vi har tränat mest på vårt grundspel, spelet utan puck på slutet, men även special teams sista dagarna som vi hoppas ska sitta, säger assisterande tränare Henrik Stridh till klubbens hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som David Pettersson  sköter. Matchstart 18.00. Jag själv är är på plats i Luleå och levererar texter samt webb-tv-klipp efter matchen.

4 kommentarer

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Vi får se hur de ställer upp ikväll. Men jag tror Possler har en plats där egentligen. Crandall ska väl spela med Vesel och Hutch.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.