Färdtjänsten ses över

Västerbottens kuriren skrev den 3 maj om problemet med färdtjänsten för vissa funktionshindrade. Personer som klarar att åka taxi men behöver specialfordon för transport av hjälpmedel har sedan något år inte fått ta med sig sina hjälpmedel. Bakgrunden är att Umeå kommuns föreskrifter följer rådande lagstiftning och kammarrättsdomar.

Undertecknad i rollen som ordförande i funktionshinderrådet har sedan tidningsartikeln fått flertalet påstötningar om den här problematiken. Det finns helt klart en grupp med neurologiska sjukdomar som faller mellan stolarna. Deras självständighet har beskurits av de ändringar i föreskrifterna som gjordes för något år sedan. Här måste nu politiken agera.

Lena Karlsson-Engman(s), ordförande i tekniska nämnden kommer på nästa veckas sammanträde med nämnden ta initiativ till att se över detta. Det kan handla om korrigeringar i de generella föreskrifterna eller hur bedömningarna görs på handläggarnivå. Socialdemokraterna vill göra något åt detta och första anhalt blir tekniska nämnden.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Umeå kommuns Funktionshinderråd
Ordf, Individ- och familjenämnden

2 kommentarer

  1. Britten

    Ett exempel; min kompis, en kvinna med en 9-årig son, har bara en arm och har elrullstol. Hon kan gå några steg men i övrigt rullstolsburen även inomhus. På en kommunen där hon var bosatt var reglerna som de som föreslås i Umeå vilket innebar att hon inte fick ta med elrullstolen på färdtjänsten. Hon kunde inte följa med sonen på fotbollsmatcher för när hon kom fram kunde hon ju inte gå, hon kunde inte åka till badplatsen för hon kom dit men kunde inte gå fram till badet. Till sina föräldrar kunde hon åka för då mötte de och styrde rullstolen. Det blev så att sonen fick styra sin mamma det han orkade och det var inte trevligt att se en liten pojke kämpa med rullstolen över stock och sten. Sen ändrade kommunen reglerna och hon kan nu ta färdtjänst med elrullstol och hennes liv förändrades drastiskt. Hon kan nu delta i sonens aktiviteter, göra utflykter, umgås med vänner utan att vara till besvär. Här gör Umeå tvärtom och ta ett steg tillbaka. Jag hoppas kommunen gör ordentliga undersökningar innan beslut.

  2. Micke

    Instämmer med föregående talare. Dock bör man även försöka öka subventionera fö de som åker taxi. Har en närstående som åker flera gånger i veckan till lasarettet och på en låg pension är det inte lätt att få det att gå runt. Fixar du det Lundgren? 🙂 // Micke Hellgren

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se