Bra med vårduppror!

Över hela landet protesterade igår vårdpersonal. Det är alldeles utmärkt och jag hoppas snarast de får stöd av fler som fått nog över villkoren i kvinnodominerade yrken. Även om ett tungt ansvar vilar på oss politiker i kommuner och landsting så behövs framförallt en genomgående diskussion om välfärdens finansiering.

Pengarna till välfärden har inte vuxit i den takt som behövts för att klara alla ökade behov. Det gör att landstingen har det pressat och i många kommuner är det också tufft. Socialdemokratins strategi för att hantera de borgerliga skattesänkningarna i välfärden, på minst 140 miljarder under åren 2006-2014, har varit att fokusera på att få ned arbetslösheten och därmed öka skatteintäkterna. Partiet har medvetet valt att inte återta de så kallade jobbskatteavdragen för att inte förstöra privatekonomiska förutsättningar för många människor. Frågan är dock om den strategin håller då välfärdsarbetarnas situation är mycket ansträngd. 10 miljarder mer i höstbudgeten till kommuner och landsting nästa år är en början, men det behövs betydligt mer framöver.

Det finns inga gratisluncher. Den som trodde på den borgerliga retoriken 2006 om ”en månadslön mer i handen med sänkt skatt” kan nu betrakta vad 140 miljarder mindre innebär för vården. På 90-talet hade vi också besparingar när socialdemokratin hade att rensa upp över att borgerligheten då som nu skapat underskott i statens finanser. Socialdemokratin skapade inte dessa kaos men det är partiets ansvar att ge människor en högkvalitativ välfärd och medarbetarna en god arbetsmiljö. Då kan man inte fortsätta förvalta en välfärd på svältkur där människorna blir fler och vårdplatserna färre.

Sveriges kommuner och landsting gick i april ut med att om välfärden ska klaras så behövs MINST skattehöjningar med två kronor i kommunerna och årligt ökat tillskott på 10 miljarder från staten. Här behövs en progressiv statlig beskattning där de som tjänar mest betalar mest som finansiering. Istället för att kommuner och landsting ska stå för skattehöjningarna som drabbar de med minst inkomster(då lokal- och landstingsskatten har samma procentsats oavsett inkomst).

Till nästa partikongress har jag och en partikamrat motionerat om att Socialdemokratin måste öka skatteintäkterna för att klara välfärdens finansiering. Det måste bli slut med ett skattesystem där sjuksköterskor och socialsekreterare stressar för att välbesuttna ska ha råd med lyxbåtar.

 

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

4 kommentarer

 1. Erik

  Andreas, nyktert om jag får be. Du anklagar borgerligheten för att skapa underskott. När det gäller fallisemanget i statens budget mellan åren 1991 och framåt berodde detta på en ansvarslöst åttiotal som kulminderade med den ökända 500 procentsmarginalräntan. Du ska få chans att utveckla detta genom att svara på denna fråga: Varför ville regeringen Carlsson med Mona Sahlin i spetsen år 1990 införa strejk- löne- och prisstopp?

  • Jonas E

   Skall vi tala nyktert så gick Alliansen från ett överskott på 87 miljarder till ett underskott på 140 miljarder, och det märks nu – efter Alliansens springnota !.
   Sen tillkommer alla privatiseringsidiotier som Alliansen införde, som faktiskt skapade ökande kostnader för staten i slutändan !.

   Visst låg S bakom problemen som uppstod vid 90-talskrisen, men dom har ju lärt sig av sina misstag – och städade väl upp efter 90-talskrisen också, något som högerregeringen faktiskt misslyckades med !.
   Högern i sin privatiseringsiver tycks inte göra det – utan dom vill göra mer av samma misslyckande om och om igen !.
   Så vad är då bättre – en regering som lärt sig av sina misstag, eller den som vill göra om samma misstag igen ?.

 2. Pingback: Socialdemokraternas osanna mantra | Veronica Kerr (KD)

 3. Pingback: Kerrs sänkta skatter | Andreas Lundgren(s)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se