Migrationsverkets handläggningstider

Migrationsverkets handläggningstider innebär för många ensamkommande ungdomar årslång väntetid på att få besked i asylprocessen. Följden blir att många ensamkommande hinner fylla 18 år och därmed falla ur kommunernas ansvar och hänvisas till Migrationsverkets anläggningsboenden eller eget boende(EBO). I Umeå kommun ser vi handläggningstider som med råge passerat 1,5 år på väg mot två år.

Notera också att till hösten är det två år sedan det stora antalet ensamkommande anlände till vårt land. Vi kommer då att se hur betydligt  fler unga kommer att falla ur kommunernas stöd och över till Migrationsverket. För den enskilde innebär detta en stor påfrestning då man i cirka två års tid vant sig med personal och stöd för att sedan ryckas upp och omplaceras. Omplacering skapar alltid stor oro.

För kommunerna blir det också svårare att planera för att ungdomarna ska i arbete då man inte orkar med skola och praktik. Att optimera bemanning blir också svårt när man inte vet om personer faller ur systemet eller får besked om uppehållstillstånd innan 18-årsdagen.

Statens handläggningstider i Migrationsärenden är under all kritik. Det måste gå fortare än så här att få besked i asylprocessen. Ungdomarna ska i arbete, inte må dåligt.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

5 kommentarer

 1. Anders Strömqvist

  Håller med det kanske är dags för något av våra partier att ta tag i frågan.
  En organisation som migrationsverket kan omöjligen snabbt fylla på och avveckla personal efter snabba svängningar i strömmarna. Men vill vi inte diskutera hur stora volymer organisationen ska klara så kommer de alltid att ligga steget efter och folk kommer att få lida som resultat.

  Kanske vore dags att ta fram en plan!

 2. Pelle

  Visst borde det finnas någon slags koppling mellan handläggningstider och antalet som ska handläggas? Och visst var det så att socialdemokraterna ville ha det antal som ska handläggas? Är det i så fall lämpligt att först se till att överbelasta en organisation och sedan kritisera den för att inte hinna med?

  • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

   Jag uttalar mig som socialdemokrat i Umeå kommun och som förtroendevald för ensamkommande-boendena. Det gynnar ingen att Migrationsverkets handläggningstider gått upp mot två år. Ungdomarna ska i arbete.

   • Pelle

    Ja, eller utvisas.

    Nej långa handläggningstider gynnar ingen. Varken den enskilde eller skattebetalarna då varje individ kostar skattebetalarna ca 1 miljon per år (kanske har fel där, jag tog 35 000 000 000 kr för 2015 som rapporterades av SVT (Aktuellt) delat med antalet som kom under 2015, alltså 35 000, där har du förstås bättre uppgifter att redovisa). Men när du kritiserar migrationsverkets långa handläggartider kan det vara lämpligt att även kritisera den politik som ligger bakom, och den politiken var väl socialdemokraterna i Umeå kommun och socialdemokraterna på riksplanet överens om?

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

     Det finnbs mycket som kan bli bättre, Anders Knape från SKL hade en mycket intressant debattartikel om hur vi kan få flyktingar snabbare i arbete. Det är viktigt att hela tiden ha det perspektivet. Att utbilda och sätta människor i arbete eller praktik från dag 1 är ingen dålig affär – får man stanna kapar vi tid och får man åka tillbaka tar man med sig viktiga erfarenheter till hemlandet. Det svenska samhället måste sätta folk i arbete, inte passivisera flyktingarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se