(m) och brottsligheten

Moderaterna går in i Umeås valrörelse med en film med referenser till bilbränder och diskussion om att brottsligheten ökar i Umeå. Tanken är att utmåla den socialdemokratiska ledningen som handfallna inför en laglöshet som sprider sig.

Det kan dock vara värt att notera i sammanhanget att polisen inom Umeå brottsförebygganderåd uppmanar politiken att INTE sprida alarmistiska bilder. Snarare ser man vägen framåt att arbeta systematiskt inom ramen för Umeå brottsförebygganderåd mot brottsligheten.

Sedan kan man ju alltid fråga sig vad Moderaterna då själva gjort i kommunen för att minska brottsligheten förutom att kräva kameror i varje gathörn?

Låt oss ta en titt på några av de brottsförebyggande förslag som Moderaterna drivit under mandatperioden 2014-2018:

  • Dra ned fältgruppen
    Socialdemokraterna har under mandatperioden drivit igenom att socialtjänstens fältgrupp utökats med fler anställda för att nå ungdomar och stoppa drogerna i staden. Detta har Moderaterna motsatt sig hårt. Särskilt intressant när man i valfilmen utlovar ökat förebyggande arbete.
  • Slakt av socialtjänsten
    Anders Ågren och Moderaterna har i kommunfullmäktige under mandatperioden velat slakta socialtjänsten med ytterligare besparingar. För 2017 föreslog man att Individ- och familjenämnden skulle få 20 miljoner(!) mindre än Socialdemokraternas huvudförslag. Hade Moderaternas linje gått igenom hade all förebyggande verksamhet som fältgrupp, ekonomiskt stöd till sociala föreningar, alkohol- och drogmottagning, öppen förskola och centrum mot våld omedelbart tvingats stänga. Något som direkt leder till ökad brottslighet.
  • Krympa välfärden
    Moderaterna har trots kommunens tuffa utmaningar fortsatt att kräva att Umeås skatt ska sänkas. Målet är att sänka med över 220 miljoner. När de borgerliga partierna under mandatperioden lagt separata budgetförslag har Moderaterna stått ensamma om skattesänkning med 10 öre som en start. Medan SKL varnar att kommunalskatten skulle behöva höjas med 13 kronor för att ens klara dagens grundläggande välfärd, så struntar Ågrens moderater i detta. Skattesänkningar för de som tjänar bäst går först. Stöd till eleverna i skolan – väljs bort.

Ett brottsförebyggande arbete måste bedrivas genom kunskapen om att allt hänger ihop. Det krävs en stark polis som bekämpar brott, ideella krafter som förebygger sociala problem och en stark välfärd som ger människor trygghet. Förstår man inte detta, vilket moderaterna ger uttryck för, så kommer samhället dras isär och brottsligheten öka. Vi måste klara att göra flera saker samtidigt om vi vill att Umeå ska vara en trygg stad.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

En kommentar

  1. Pingback: Moderaterna svartmålar Umeå | Hans Lindberg Kommunstyrelsens ordf Umeå (s)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se