Titta noga…

Nu vill jag att ni ska titta noga. Det här är ett utdrag ur dagens Folkbladet om socialtjänsten i Vindeln som har en prognos på -16 miljoner i år. Översatt till Umeå skulle det handla om nästan -400 miljoner.

Som ni ser på bilden så är det assistansen som orsakar dessa ekonomiska problem. Det ser likadant i Umeå. När försäkringskassan skjuter ned kostnaderna på kommunen för assistansen så havererar förutsättningarna för kommunernas socialtjänst. Följden blir att äldreomsorg och IFO-verksamhet ställs inför orimliga besparingar då det inom assistansen inte går att göra effektiviseringar.

Den här situationen leder inte bara till ekonomiska problem utan även planeringsproblem och bristande kvalitet. Här måste landets kommuner, SKL, funktionshinderrörelsen, Kommunal och vårdföretagarna göra gemensam sak och skicka en tydlig signal riksdagen:

Assistansen måste få ett statligt huvudmannaskap.

 

assistansen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se