Att vara bäst på allt

Idag är det budgetfullmäktige. Med start klockan 09.00 och hela dagen igenom kommer de olika partierna att presentera sina förslag till budget för 2019.

Nu kommer vi få höra parti efter parti förklara hur mycket de vill satsa på välfärden. Att man är bäst på det mesta.

Särskilt viktigt är det ju att påvisa hur dåliga motståndaren är. Arbetarpartiet med Jan Hägglund har till och med satt upp en särskild rad med Vänsterpartiets budget för att man ska kunna se hur mycket mer han satsar än sin antagonist.

Det hela blir en slags manövrerande för att profilera just sin inriktning. Ändra lite här, dutta lite där så kan man säga att man satsar mer än (s) på skolan eller varför inte äldreomsorgen?

Vad inget av dessa partier dock berättar är att alla deras förslag utgår från Socialdemokraternas huvudförslag! Jo så är det. De har nämligen sett Socialdemokraternas förslag i förväg i samband med kommunstyrelsen och haft detta som mall när de lägger sina förslag.

Vi har nämligen den ordningen i Umeå kommun att huvudförslaget presenteras först i Umeå kommun. Det är en hjälp till övriga partier när man lägger sitt förslag att ha en ordentlig genomgång att utgå från.

För kommunmedborgarna är det här bra då man får ett förslag som granskat tjänstemännens siffror väl. Men det gör också att partier som vill profilera sig får en chans och gå ut och säga hur mycket mer man satsar på X och Y än huvudförslaget.

I själva verket är naturligtvis inte det fallet. Hade partierna lagt förslagen samtidigt så skulle det bli mer utslagsgivande i vilken kompetens man har att granska siffror och få loss medel. Men samtidigt skulle förslagen spreta mer vilket inte skulle gynna medborgarna.

I år har vi jobbat hårt från socialdemokraterna för att granska alla äskanden och gräva loss mer pengar till välfärden. Såväl socialtjänst, äldreomsorg som skolan är hårt prioriterade.

Vi har ett budgetförslag som hänger ihop över hela linjen och det känns bra. Välfärden går före högerns skattesänkningar.

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se