Socialtjänsten och Fastighet har avvärjt hemlöshet för ett stort antal ungdomar

Lite i skymundan av alla mediala skriverier om effektiviseringskrav så har det under våren pågått ett arbete inom socialtjänsten för att förhindra en omfattande hemlöshet på Umeås gator. Det här har du kanske aldrig hört talas om, men ett exempel på sådant som socialtjänsten hanterar till vardags.

Det handlar om ensamkommande ungdomar födda -99 med beviljade uppehållstillstånd som stått inför hemlöshet då regler ändrats. Bakgrunden är en förändring av de statliga ersättningarna 2017 så kortades tiden kommunerna får ersättning för flyktingungdomar från 21 till 19,5 år. Detta har inneburit att ungdomarna behövt slussas ut från ensamkommandeverksamheten tidigare än beräknat. För många innebär detta i praktiken hemlöshet då man inte haft tillräcklig kötid för att ta sig in i AB Bostadens bestånd eller kontakter ut mot privata fastighetsägare.

Vi har därför såväl som på politisk nivå mellan olika nämnder som på verksamhetsnivå försökt lösa ut den här situationen under hela våren. Notera nu, att detta handlar inte på något sätt om att dessa ungdomar ska gått före i någon bostadskö eller liknande. Utan det handlar om att socialtjänstens reguljära arbete inom ensamkommandeverksamheten, med att hjälpa den enskilde att söka bostad, har växlat upp i sina ansträngningar. Detta i kombination med att kommunens fastighetsavdelning jobbat med de lägenheter som ensamkommandeverksamheten haft till handa.

Resultatet är att av ett 70-tal ungdomar som riskerat hemlöshet så har nästan alla idag någonstans att bo när de 1 juli skrivs ut från ensamkommandeverksamheten. Det är ett fantastiskt resultat och både till gagn för ungdomarna som nu kan studera eller arbeta och veta att man har tak över huvudet. Men även för ett Umeå som kommun som vill växa hållbart utan social utslagning.

Det har varit en lång resa som nu kommit i mål på ett mycket bra sätt. Jag känner mig glad över att det stora mottagande som började under 2015 nu också fick knytas ihop på ett bra sätt. Vi i Umeå klarade den utmaningen.

Med den nyheten vill jag önska alla bloggläsare en trevlig sommar. Vi syns igen i augusti!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se