Moderaterna i Umeå omöjliggör för- och grundskolenämndens myndighetsutövning

Under torsdagen gick Lena Riedl(m), vice ordförande i för- och grundskolenämnden ut och föregick myndighetsutövning med sina egna subjektiva bedömningar. Jag väntade tills nu med att skriva denna blogg för att se om det skulle komma en rättelse från Moderaterna i Umeå, men den kom aldrig.

Det rör sig om den omtalade förskolan Bilaal i Umeå som är föremål för ägar- och ledningsprövning av för- och grundskolenämnden. Bakgrunden är att förskolan bytt styrelse och då ska kommunerna enligt lag göra en prövning för att se om tillstånd kan beviljas att driva förskolan.

Den här lagstiftningen är ny från 2019 och drevs igenom av Socialdemokraterna för att få kontroll över vilka som styr verksamhet av våra barn och säkerställa att allt går rätt till. Beslut om tillståndsgivning är myndighetsutövning och ska således skötas objektivt enligt svensk förvaltningslag.

Då väljer vice ordförande i för- och grundskolenämnden, innan ens prövning och beslut om tillstånd är på dagordningen, att uttala sig i om vilket utslag hon vill se kring Bilaal. Och inte nog med det, Riedl förklarar att Moderaterna som parti står bakom hennes åsikt att Bilaal inte ska få tillstånd.

Så kan man absolut tycka men det är ändå ett häpnadsväckande agerande. Nämndens vice ordförande SABOTERAR medvetet den myndighetsutövning som ska utföras av nämnden genom uttalande i ett enskilt fall.

Jag vet inte hur ordförande Moa Brydsten(s) och för- och grundskolenämnden tänkt hantera denna situation. Jag har valt att uppdatera denna text då jag inte ska föregå vad som är jäv eller inte i detta ärende eller att någon ska anses jävig, inte heller Riedl. Men det väcker en hel del frågor om lämplighet i detta agerande då det faktiskt handlar av prövning av enskild.

För ponera att man nu skulle hitta oegentligheter hos Bilaals styrelse och ledning och därmed ska dra in tillståndet. Är det verkligen lämpligt att vi har enskilda ledamöter som ska ta beslutet samtidigt i fullmäktige samtidigt lämnat in interpellation om att diskutera hur man kan få hjälp att stänga ned en enskild verksamhet?!

Vi kan självfallet inte ha en ordning enligt mitt tycke där partier försvårar kommunens skyldighet att följa lagar. Ordning och reda ska gälla.

Sen är det något annat vad man principiellt tycker om religiösa förskolor. Socialdemokraterna har gång på gång försökt förbjuda religiösa förskolor men Moderaterna har blockerat varje försök. Om Moderaterna i Umeå nu ansluter sig till vår linje så är man välkommen. Men ring då inte VK nästa gång utan er partiledare Ulf Kristersson så vi kan få till en förändring.

 

Inlägget uppdaterat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se