Unga människor ska inte behöva hamna i drogmissbruk.

Unga personer ska inte behöva hamna i tungt missbruk. Tillgång till droger gör att unga snabbare kan accelerera sitt missbruk från cannabis upp till tyngre droger. Notan hamnar på samhället att ta hand om. Det är helt oacceptabelt.

Vi kan inte tillåta att den flod av droger som sköljer över landet drar in unga i drogmissbruk. Det måste stoppas och ungdomarna få alternativ och en framtid att se fram emot.

Narkotikans tillgång är också en av de viktigaste faktorerna i att socialt utsatta områden skapas. Öppen drogförsäljning och kriminella som försöker ta kontroll över lokalsamhället skapar grogrund för parallella samhällsstrukturer. Intäkterna från narkotikan finansierar denna samhällsstruktur och leder i sin tur till uppgörelser och våld.

Det är helt centralt att vi håller drogerna borta från unga människor och erbjuder alternativ. Kamp mot fattigdom, en meningsfull fritid och att alla elever klarar skolgången är receptet, men ingen är vaccinerad mot att hamna i detta droghelvete.

Just nu är projektet ”Umeå växer tryggt och säkert” på väg att utvärderas. Det är ett omfattande batteri av åtgärder som satts in för att stävja tecken till social oro i de nordöstra stadsdelarna. Vi har inget socialt utsatt område i Umeå och vi ska inte ha det i framtiden heller. Därför finns det all anledning att fundera över narkotikans roll i Umeå i stort och hur vi stoppar missbruket.

Vid Umeås brotts- och drogförebyggande rådets sammanträde nästa vecka träffas polis, region och kommunen för att diskutera dagsaktuella händelser. Jag kommer då att lyfta behovet av en offensiv mot narkotikan i Umeå.

Andreas Lundgren(S)
Ordf Individ- och familjenämnden

 

Mer om detta skrev jag nyligen i socialdemokraternas områdestidning för Tomtebo och Innertavle:

7E2328C3-40CC-4F0A-ACC7-A9D08EB43FA7

3 kommentarer

 1. Petter

  Hur kan nån få en meningsfull fritid i dessa förtätade trånga städer, ihopfösta som boskap i Brasilien.Att bli pådyvlade en massa konstlade fritidsaktiviteter . Människan måste ha utrymme. Vi som är uppfödda på landsbygden har alltid kunnat hitta på egna aktiviteter inte aktiviteter och boende skapade av politiker.

 2. Tobias sund

  Alla åtgärder du pratar har inte funkati hela världen . Nya tankar och ideer krövs. Du kör på samma teknik som inte funkar.

  Legalisera lätta droger. Avkriminalisera drog innehav. Låt dem som är fast i missbruk få vård. Vissa söker inte vård för de Är rädd för polisen.
  Cannabis kanske borde säljas av staten och vinsten gå till vård.

  • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

   Legalisering av cannabis leder inte färre i missbruk. Den svarta marknaden för droger försvinner inte heller vid en legalisering, det är en myt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se