LSS-kön minskar kraftigt

En följetong för Individ- och familjenämnden de senaste åren har varit att klara försörjningen av gruppbostäder 9:9 inom LSS. Umeå kommun har haft förseningar som berott på bland annat överklagningar av nya bostadsområden. Från politiskt håll initierade vi ett större arbete för att identifiera vad varje process kan göra för att snabba på arbetet.

Det har gett resultat.

Nu visar den senaste statistiken att vi med stormsteg har minskat kön. Den är mer än halverad och en planering finns för de som beviljats boende, där flertalet i kön nu ligger mellan 3-9 månader i kö. Även om det fortfarande är för länge så går det helt klart åt rätt håll.

Tekniska nämnden har spelat en nyckelroll här som fastighetsförvaltare. Man har gjort ett bra i arbete och är nu i färd med att bygga upp en större tomtreserv för LSS-boenden. Det kommer att korta byggandeprocessen av nya boenden med minst 1 år.

Det som blir viktigt är att politiken kan hålla kvar samarbetet mellan olika nämnder för att inte halka tillbaka in i väntetider och viten. Under veckan som var gjorde jag studiebesök på tre olika LSS-boenden. Inom socialpsykiatrin har man med hjälp av uttänkt planering skapat grund för flyttkedjor. Otroligt spännande och som ökar människors frihet.

En kommentar

  1. Tobias sund

    Tror på att den som söker LSS ska få prova bo en lägenhet och utvärderas av personal. Hur mycket stöd personen behöver. Som det är nu får många LSS och behöver inte stöd från personal efter några månader. Detta måste göras om.

    Tobias/ boendehandledare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se