Nu börjar det hända saker i välfärdsdebatten!

Jag har på den här bloggen nu under lång tid varnat för konsekvenserna av uteblivna satsningar på välfärden och den helt frånvarande debatten på riksplanet. Medan kommuner och regioner står inför enorma utmaningar så har det istället i riksdagen diskuterats regionala skattesänkningar, jobbskatteavdrag, friår, familjevecka, höghastighetståg med mera.

Och inget fel i det. Allt detta är säkert viktigt på sitt sätt. Problemet är bara att om inte välfärden finansieras så kommer ingenting annat att fungera. Om inte välfärden finansieras så slås hela samhällskontraktet sönder. Och då kommer inte många att orka bry sig om klimatkrisen, och polisen kommer definitivt inte klara att bekämpa kriminaliteten när fritidsgårdarna stänger och socialtjänsten blir fattigvård.

Tyvärr har välfärdens finansiering hamnat lite i skymundan vilket är helt obegripligt. Detta är utan tvekan den absolut viktigaste framtidsfrågan.

Men tro det eller ej, nu verkar det faktiskt äntligen som de börjar hända saker. Vänsterpartiet går idag ut på en presskonferens med att det behövs akut 10 miljarder extra 2020 till kommuner och regioner. Moderaterna vill också ha ett krisstöd och föreslår att en extrabudget måste antas med 3 miljarder extra.

Det är bra att dessa partier nu så kraftigt signalerar att något måste göras. Och även om jag kan tycka att Kristersson(m) kanske borde ha tänkt på det för ett år sedan när han drev igenom en sänkning av skatterna med 20 miljarder så är det bra att debatten börjar handla om välfärden.

Dock måste en passus samtidigt göras. Även om partier nu signalerar att man förstår situationen så måste det också till verkstad.

För utspel kommer inte att räcka i sig. Inte heller att något parti lyckas skjuta till en extra slant något enstaka år. Utan det som behövs är långsiktiga förutsättningar för välfärden som håller över tid om vi ska klara den demografiska utmaningen som står framför oss.

De politiska partierna måste helt enkelt hjälpas åt i detta svåra parlamentariska läge för att klara välfärdskontraktet. Utan prestige och taktikspel. Tänk vilket styrkebesked för svensk demokrati det skulle kunna innebära!

 

En kommentar

  1. Petter

    Bra Andreas !! Vi är nog många som funderat på vad som händer i denna fråga ända sen S gick ut med sina stora löfte redan vid valet 2014 . Sen var ju då frågan hur mycket verkstad några andra har då . Politiken idag verkar ju bara vara ett verbalt ställningskrig mot SD , det är detta ställningskrig som gjort politiken handlingsförlamad. Det är rena sandlådekriget som bara gynnar SD . Bara för de tycker lika som andra innebär detta inte ett samarbete. Hade SD fått vara med på ett demokratiskt sätt i diskussionerna hade de idag legat på max 10 % . Nu är riskerna att vid nästa val de kommer att ligga runt 30 % och det är de andra partiernas fel, går inte att försöka skitprata bort ett parti med ca 2 miljoner väljare. Vi får hoppas nåt positivt händer så väljarna ser att nåt görs och då kommer SD att sjunka som en sten

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se