Petter Bergner och VK behöver lämna skyttegraven i välfärdsfrågan

Ser att Petter Bergner försöker politisera välfärdens finansiering på VK:s ledarsida idag.

Det är trist att VK lämnat Nordebos mer resonerande oberoende liberala hållning till att ägna sig åt att agera coach åt allianspartier. I dagens VK blir detta extra tydligt hur fel detta kan bli, då välfärdens finansiering ska avhandlas.

Bergner efterlyser i korthet en allianspolitik som alternativ till att kräva mer resurser från staten. För han är rädd att socialdemokraternas förklaringsmodell annars vinner gehör.

Ja att det kommer krävas nya tankesätt och lösningar för att rå på välfärdens utmaningar står helt klart.

Men nu är det också som så att om en sten är blöt så är den blöt.

Om Bergner skulle tänka näsan längre än att se politiken som ett spel, och istället sätta sig in i välfärdsfrågan på allvar, så skulle han inse vilken ohygglig utmaning som ligger framför oss.

Det här löses inte av kommuner och regioner själva överhuvudtaget – om man nu inte vill se en nedmonterad offentlig skola och omsorg så klart, då kan man ju sitta i riksdagen som en del partier gör och blockera satsningar.

Utan det krävs resurser. Stora resurser. Såväl SKL som Finansdepartementet signalerar kraftiga behov och de löses inte med önsketänkande. Det handlar om kraftigt ökade medel som måste till, och redan 2020 kommer detta bli än mer uppenbart för alla.

Det verkar ibland vara med välfärdsfrågan som med klimatkrisen. Det pågår nån slags pseudodebatt om välfärdsutmaningen ens är på riktigt. Som något som kan väljas bort för en skattesänkning eller ett friår. Samtidigt som kommuner står med 10% besparingar innan vi ens gått in i den på allvar.

Min inställning i detta är att politiken på riksplanet måste hjälpas åt nu. Inte göra detta till en arena för politiskt spel vilket VK:s ledarsida förespråkar. Det gynnar ingen att politiken inte har samsyn om vad man står inför och vidtar rätt åtgärder.

Mitt privata engagemang i den här frågan kommer från min bakgrund i ett socialarbetarhem och vad jag ser som ordförande i en socialnämnd. Fler måste nu börja ta den här diskussionen om man inte vill se samhällskontraktet krackelera.

Skolbarn, utsatta och äldre ska helt enkelt inte behöva ta smällen för den politiska låsningen i sveriges riksdag. För det är ju det som sker när politiken inte kan samla sig och skapa långsiktiga förutsättningar.

Det här kommer att vara jobbigt för de politiska partierna. För allianspartierna som Bergner vill coacha kommer exempelvis skattesänkarpolitiken behöva omvärderas. Var det verkligen så smart att för ett år sänka skatterna med 20 miljarder i M och KD-budgeten när vi nu står mitt i denna välfärdsutmaning?

Den som följt mitt arbete vet att jag riktat kritik mot såväl mitt eget parti som andra partier för oförmåga att möta upp välfärdsutmaningen. Ju förr vi samlas och gör något gemensamt för att klara välfärdsutmaningen desto bättre. Och som jag skrev på gårdagens blogg – vilket styrkebesked för svensk demokrati det skulle vara!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se