Svar till Mattias Larsson om välfärdens finansiering och initiativ från olika partier

Mattias Larsson(C) kommenterar på sin blogg de initiativ som Moderaterna och Vänsterpartiet tagit för att lösgöra mer pengar till välfärden. Larsson oroar sig för att istället för ordning så blir det tillfälliga inspel som styr budgetprocessen vilket gör det omöjligt att leda landet.

Det har Mattias Larsson helt rätt i. Så klart kan vi inte ha en ordning i Sveriges riksdag där man plockar ut enskilda delar i en budget och partier ägnar sig åt att övertriumfa varandra. Visst är det så.

Men om man tänker steget längre, vad var det som gjorde att det kunde bli så här?

Det finns nämligen en brist i Mattias Larssons resonemang som han inte kommenterar; och det har att göra med regeringssamarbetets oförmåga att säkerställa tillräckliga resurser till välfärden i budgeten för 2020. Istället för stora generella satsningar på välfärden fick vi se bland annat Centerpartiet driva igenom regionala skattesänkningar och diverse andra satsningar som då definitivt inte var mest brådskande, medan välfärden var det.

Jag har bloggat om utfallet i höstbudgeten många gånger och kritiserat såväl riksdag och regeringen för att man inte tog sig ur låsningarna och vidtog rätt åtgärder för landets bästa. Därför kan inte resonemanget som Larsson för, stanna vid Moderaterna och Vänsterpartiets agerande utan behöver falla tillbaka på samtliga. Och vikten av att lämna de hätska skyttegravarna i riksdagen och hjälpas åt istället.

Det är helt enkelt dags för såväl regeringssamarbetet som riksdagens opposition att börja ta sitt ansvar för situationen ute i regioner och kommuner. Här kan Larsson bidra genom att i sin roll som ledamot i partistyrelsen för Centerpartiet försöka skapa långsiktiga förutsättningar för landets kommuner och regioner.

Kan man exempelvis lägga fast en överenskommelse om försvarets finansiering så bör det vara fullt möjligt att nå en överenskommelse politiskt om att överbrygga den demografiska utmaningen och tillskjuta de 90 miljarder som behövs till 2026. Partierna behöver inte vara helt överens(det är ju trots allt politik hur mycket man vill satsa på välfärden), men man måste åtminstone komma överens om en grundplatta så att kommuner och regioner får arbetsro.

Det är ingen hemlighet att Centerpartiet bromsat satsningar på välfärden i budgeten när Socialdemokraterna försökt få loss mer än de tidigare 5 miljarder man drivit igenom. Samtidigt är det många kommuner i Västerbotten som är centerstyrda som nu signalerar om hjälp. Ska dom få hjälp eller ska resurserna läggas på annat?

Centerpartiet och Socialdemokraterna är landets två folkrörelsepartier. Dessa partier har många gånger historiskt fungerat som en tryggande mittaxel i svensk politik och lotsat landet genom svårigheter. Det är heller ingen slump att Centerpartiet och Socialdemokraterna var de som efter valet fick den otacksamma uppgiften att sy ihop ett regeringsunderlag.

Nu krävs att Centerpartiet och Socialdemokraterna också klarar att säkra välfärden framöver. Jag är övertygad att om man lämnar kartan en stund och använder sin klokskap så kommer man hitta bra lösningar både i närtid och inför vårbudgeten.

En kommentar

  1. Pingback: Där kom det fem miljarder till välfärden under 2020 | Mattias Larsson (c)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se