Sluta slakta socialtjänsten, Anders Ågren

Ser att Anders Ågren(m) kommenterar nattens bilbrand på Mariehem och kastar anklagelser runt sig mot andra partier. Nu vet vi ännu inte mer vad som hänt mer än att polisen enligt VK misstänker att bilbranden är anlagd.

I ett Umeå som växer är det av yttersta betydelse att olika tendenser till ökad brottslighet och social oro hanteras. Här har Ågren helt rätt, det finns ingen acceptans för något annat. Det krävs ett målmedvetet och uthålligt arbete så att Umeå växer hållbart och inget annat duger än att kriminaliteten kämpas ned och kriminella sätts bakom galler.

Det är också därför som Socialdemokraterna 2018 initierade att kommunen tillsammans med polis att sätta in ett batteri av åtgärder mot tecken på social oro som fanns. Polisen har en nyckelroll i detta men även kommunen kan göra mycket.

Skola och socialtjänst är två av de viktigaste verktygen en kommun har för att stävja kriminalitet och social utsatthet. Skolan behöver se till att alla barn klarar skolan så man kan få ett jobb i framtiden. Socialtjänsten å sin sida har en annan nyckelroll, då man möter upp ungdomar på väg in i kriminalitet och drogberoende.

Tyvärr i Umeå kommun så är vi inte eniga i politiken om att även kommunen ska bidra i det brottsförebyggande arbetet. Det finns nämligen politiker som konstant vill slakta socialtjänstens verksamheter och den värsta i den klassen heter just det; Anders Ågren(m) och Moderaterna.

När vi har velat satsa på fältarbete så har vi tvingats rösta ned försök från Ågrens moderater att skära i fältgruppen. I kommunfullmäktige har Ågren drivit neddragningar på minst 22 miljoner kronor på socialtjänsten för 2020 vilket vi stoppat då det skulle vara helt oansvarigt. Vi har också blockerat försök från Ågrens parti för några månader sen att lägga ofinansierade förslag på uppskattningsvis minst 6 miljoner kronor i nämnden. Det skulle ha lett till neddragning av 10 socialsekreterare.

Det är bra att Moderaterna markerar mot tecken på ökad kriminalitet. Men det kan inte bara vara polisen som ska fixa det här. Så vill du göra något Ågren; sopa framför egen port och sluta försöka slakta socialtjänsten och de verktyg kommunen har. Vi behöver göra mer inte mindre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se