Om inte sexhandeln stoppas så får den organiserade brottsligheten fri tillgång till kapital. Stryp inkomsterna från prostitutionen för att försvåra maffians etablering.

Sveriges radio har de senaste dagarna uppmärksammat sexhandeln runt om i landet. Det har blivit uppmärksammat att Umeå tryckt tillbaka sexhandeln medan många andra kommuner inte bedriver något arbete.

Det kan tyckas märkligt men orsaken är förmodligen att man inte insett vilken påverkan detta har på samhällsstrukturen. Annars skulle nog betydligt mer ha gjorts om fler inser vilken inkomstkälla detta är för maffia och organiserad brottslighet.

Sexhandeln är nämligen den tredje mest lukrativa inkomstkällan för organiserad brottslighet vid sidan av droger och vapen. Till skillnad från de sistnämnda så kan ”varan” i sexhandeln säljas om och om igen.

Och det man kanske inte heller tänker på är att dessa människohandlare inte ”bara” håller på med sexhandel. De är också djupt involverade i slavarbetskraft och smuggling av vapen och droger. Det gör att om man inte bekämpar prostitutionen så kommer gängen att ha fri tillgång till kapital för att bli än mer resistenta på drogmarknaden. Och det gör också att etableras prostitution så följer snart droger och vapen i dessa spår.

Ett exempel på organiserad brottslighet som börjat vandra norrut är nigerianska ”Black Axe”, fruktade för sitt nära samarbete med sicilianska maffian Cosa Nostra. Black Axe försörjer sig på prostitution och droghandel. Media rapporterade att de i slutet av 2019 att de nått så långt norrut som Uppsala. I Göteborg gör polisen nu försök att slå tillbaka med flertalet insatser.

Det där tänkte kanske inte alla kommunpolitiker på runt om i landet som ignorerat arbetet mot sexhandeln. Ingen skulle acceptera att narkotikaförsäljningen pågick ostört, så varför ska då prostitutionen få göra det? Oförmåga att se detta samband och agera har gett en fribiljett in i svenska samhället till organiserad brottslighet och maffia.

Således om vi inte vill ha hit dessa organisationer måste inkomstkällorna strypas. Arbetet mot prostitutionen och människohandel behöver utvecklas ytterligare och arbetet mot droger förstärkas. Bland annat därför har jag och (S) också tagit initiativ till hårdare tag mot narkotikan i Umeå brottsförebygganderåd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se