Umeå växer och ställer nya krav på ökad samverkan och förändrade arbetssätt

Under gårdagen besökte jag och kommunalrådet Hans Lindberg, socialtjänstens verksamheter som möter barn och ungdomar. Under tre timmar fick vi möjlighet att föra dialog med kommunalrådet om vad socialtjänsten ser för utmaningar framöver för att Umeå ska växa socialt hållbart. Hur ska vi se till att alla ungdomar får en bra uppväxt? Hur ser missbrukssituationen ut? Vad ser vi i orosanmälningarna som kommer in?

Vi vet att Umeå kommun på många sätt arbetar rätt idag. Att vi inte har något bostadsområde som räknas som socialt utsatt är ett tydligt bevis på det.

Genom åren har vi i Umeå via våra skola, socialtjänst, fritid och kultur och civilsamhället, tillsammans med en god planering av bostadsområden, minskat sociala problem som många andra kommuner inte lyckats med. Det är inget givet utan här har Umeå arbete legat i framkant.

Men vi ser också att vi kommer behöva tänka nytt framöver. Utmaningarna ser inte likadana ut som bara för något år sedan och ställer högre krav på samverkan och anpassning av våra arbetssätt. Det är en resa som vi bara är i början av.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se