Viktig framgång för värnandet av LSS

Politik är ett jäkla nötande. I flera års tid har jag jobbat för att byggandet av LSS-boenden enligt 9:8 och 9:9 ska lyftas upp på dagordningen och att viten för förseningar inte bara kan vara Individ- och familjenämndens ansvar. LSS är en rättighetsfråga som kräver kunskap och ansvarstagande.

Mycket har nu gjorts under de här åren. Individ- och familjenämnden har tillsammans med Byggnadsnämnden och tekniska nämnden tagit ordentligt tag i den kösituation som hade byggts upp genom Umeås snabba expansion. Och tisdag den 5 maj togs nästa centrala beslut:

Nu har kommunstyrelsens näringslivs- och arbetsutskott ställt sig bakom Socialdemokraternas förslag att fler nämnder får dela på viten om kostnader uppstår för förseningar för 9:8 och 9:9 boende. Dvs fler nämnder får nu ett uttalat ekonomiskt ansvar för att säkerställa rättigheterna inom LSS.

Det är en signal till alla personer med funktionsnedsättning i Umeå att frågan om förskaffandet av LSS-bostäder i en växande stad tas på största allvar. Funktionshinderrörelsen har flera gånger påpekat det orimliga i att viten enbart fördelas som en besparing på Individ- och familjenämnden. Och Umeå visar nu helt klart väg för andra kommuner med detta modiga beslut!

Frågan ska nu också vidare till kommunstyrelsen för vidare beslut, så vi håller fortsatt tummarna för att detta nu blir verklighet. Jag känner mig tillfreds över vårt förslag och att det i praktiken förstärker det kommungemensamma ansvaret för LSS. Tacksam också för gott samarbete med ledamöter från andra partier.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se