89% heltidsanställningar i grunden

Umeå kommun är nu uppe i 89% heltidsanställningar i grunden i kommunen. Det är högt över kommungenomsnittet och bland de främsta kommunerna i landet. Det här gör att fler har en möjlighet att kunna leva på sin lön, och färre för att försörja sig behöver ha 2-3 arbeten eller vänta vid telefonen på att bli inkallad ett par timmar.

Andelen tillsvidareanställda är samtidigt nu efter de första 4 månaderna uppe i 90%. Det här kommer dock gå ned under sommaren men målet i år är 84%.

Nu säger inte siffror allt och Umeå har sina utmaningar när det gäller sjukskrivningar och arbetsmiljö. Men det säger att ambitionen tydligt är att personalen ska ha en tillsvidareanställning med rätt till heltid i grunden.

Coronapandemin har visat att timanställningar och otrygga arbetsvillkor är kasst om man vill förhindra smittspridning. Så länge Socialdemokraterna styr så gäller rätt till heltid och fler tillsvidareanställningar. Nej till högerpartiernas otrygghet.

4 kommentarer

  1. Fredrik N

    Kan bero på att Umeå Kommun betalar bland de sämsta i landet som det faktiskt är möjligt att ha en sådan hög procent heltidsarbete.

    Detta bör man också påpeka eftersom det är en viktig faktor då kommuner med högre löner men lägre andel heltidsarbete ändå betalar mer i lön totalt.

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Vilket yrke avser du Fredrik? Umeå kommun betalar definitivt inte lägst löner. En viktig faktor i det har varit genom åren medvetna låglönesatsningar. Jag vill se en bättre arbetsmiljö och rejäla löneökningar för vår personal. Då måste skatterna höjas och staten skicka ut mer medel till kommunerna för detta.

      • Fredrik

        Kommunal vård och omsorg. Det är område där Umeå Kommun inte placerar sig högt upp på listan.

        Så att till varje pris driva igenom heltid ger också i kronor och ören en rätt låg ökning i lön för de som tjänar sämst. Ingångslönen är vad? 113kr/timmen inom omsorgen. Eller lägre?

        För att inte säga allt som ni valt att ta bort, t ex dem som jobbar med hot och våld i sitt arbete. Inte en enda krona extra i ersättning till dessa och det är dessa arbetsplatser som dessutom har svårast att rekrytera mer folk. Konstigt visst? Och innan du säger att det är förhandlat på central nivå så finns inget, absolut inget, som förbjuder Umeå Kommun att faktiskt betala extra när det finns en tydlig hot- och våldsbild i arbetet. Men ni väljer att inte göra det. Det är alltså ett val.

        Sen, jag sa aldrig lägst löner. Jag sa bland de lägsta. Stor skillnad. Gigantisk faktiskt. Sen, höjda skatter? Umeå har bland de högsta skatterna i landet sett till storleken och ändå går det inte runt för er? Jag säger inte att de tjänstemän som arbetar på kommunen är dåliga på matematik men ni som drivs av ideologi är det. Tydligen.

        Och är det inte ”din” Stefan Löfvén som styr Sverige? Varför skylla på honom? Ta eget ansvar. Vad händer när jag vill köpa en ny telefon, kan jag göra det utan pengar? Nej, jag måste spara till det. Eller låna. Men ni har inget tålamod, överhuvudtaget. Så länge som ni själva har det gott, ja då räcker det. Hur många av er 65 har folkets förtroende mellan valen? Jag förstår att ni vill ha det på valdagen, men för folket är det 1460 dagar till som ni ska tjäna oss.

        Så till sist, den som tar ansvar och visar det med exempel genom sig själv har valet i sin ficka 2022, men det innebär också risken att förlora allt. Och det är tydligt att politiker och t ex Kommunal är detsamma. Det är därför ni kommer undan med allt som är dåligt, facken är i er ficka. För vem har t ex förtroende för ett skyddsombud som inte står på arbetarens sida? Jämt. Varje dag. Varje timme. Varje minut.

        • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

          Din uppgift att kommunen skulle ha bland de lägsta lönerna för omsorgspersonal stämmer inte. Sen att ”ta eget ansvar”, jag vet inte om du överhuvudtaget hängt med i debatten det senaste året. Kommunerna har över hela enorma svårigheter att hantera att allt fler blir äldre och andelen som ska försörja samhället minskar som andel. Det gäller för alla kommuner det kommer bara bli mer krav på statliga stöd då välfärdsuppdraget inte går ihop. Då kan man inte hänvisa till att skylla ifrån sig, det handlar inte om det.

          Men det är klart visst kan kommunerna ta sitt ”ansvar”, man kan alltid höja kommunalskatten till 50 kronor och ”ta ansvar”. Men är det verkligen rimligt att beskattningen för att finansiera välfärden ska kommuninvånarna ta allt mer via skattsedeln på sin lön medan den progressiva beskattningen på de med högsta inkomsterna eller bolag inte ska betala sin del? Där måste kommunerna skicka tillbaka notan och kräva att staten tar sitt ansvar. Och det är ju det vi gör, oavsett om Löfven eller någon annan är statsminister.

          Jag vill att arbetsvillkor och arbetsmiljö förbättras. Men det är då inte självklart att alla politiska partier vill det. Det är klart Umeå kan ju välja att göra som borgerliga lågskattekommuner runt Stockholm. Dumpa ut arbetsvillkoren på den privata entreprenör som ska minst ersättning för det, med timanställningar och deltider istället för tillsvidareanställningar och heltidsanställningar i botten. Det är ju en väg som flera partier på högerkanten tycker det är att föredra men det säger vi nej till. Såg förresten att med äldreomsorgen närmar sig 90% heltidsanställningar så ligger Nordmaling på 21%. Det är klart det blir billigare för kommunenen att inte ha heltider, men nog ska väl även undersköterskor kunna leva på sin lön.

          Sen till sist angående skyddsombud. Skyddsombuden styrs inte av socialdemokraterna utan av lagstiftningen och de föreskrifter som finns kring vilka befogenheter de har och hur arbetsmiljön ska se ut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se