Slåss för dina rättigheter eller servera drinkar på riskkapitalistens yacht. Valet är ditt.

Grattis ni som röstade på C, L, M, KD och SD. Idag kom domen i kammarrätten som konstaterar att information om skolors betyg och elevsammansättning räknas som affärshemligheter.

Vi har nu ett friskolesystem som är så perverst att föräldrar inte ens längre kan få ut information om kvaliteten på de skolor man ska välja bland. Vi skämmer ut oss i hela världen. Marknadens triumf över demokratin är nu total.

När sedan ditt barn hamnat på en skitskola som skattar på cayman-öarna och lägger ned efter halva terminen, så är det ju försent. Men du fick ju i ärlighetens namn det du röstade för. Lobbyister och riskkapitalister jublar och tar en ny drink, medan ungarna med stora behov väljs bort.

Känns det bra i magen?

Välkommen till framtiden. Det är dags att vi har ett rejält snack om vad demokrati innebär när man medborgare. För om du inte tänker slåss för dina rättigheter så kommer de att plockas bort en efter en tills det ända som återstår av din trygghet är jobb med att servera drinkar på yachten hos den lokala riskkapitalisten.

Men än så länge behöver du inte oroa dig. Barnen som får gå i de sämsta skolorna och som dräneras på resurser till vinster på Caymans behöver du ju inte se. Inte än. Systemet tystar effektivt rösterna om deras utsatthet. ”De kunde ju ha valt en annan skola…” kommer det att heta.

Men så kommer de en dag till dig. Och den dagen kommer snart.

Det är dags för lite tough love nu. Och det handlar om att vara medborgare och om våra rättigheter. Är du med?

DINA rättigheter är inte beständiga. De är under daglig attack. Det är fakta.

Om DU inte börjar ställa sig upp och säger ifrån så kommer dina rättigheter, som rätt till en bra skola, eller rätt till en bra sjukvård, systematiskt försvinna. Resurserna som finns där idag kommer att hamna på konton som tillhör riskkapitalister.

Skolan är rensad och nu står sjukvården inför samma öde. Riskkapitalisterna har redan planerna redo och arbetar genom partier på högerkanten för att få som man vill.

Inte alla bland dessa partier jag räknade upp vill detta, många vill bra saker, men de är vansinnigt naiva i sin övertro på godhjärtad kapitalism. Och det står oss dyrt.

Finns det inga motkrafter då? Nej, inte om du håller käften.

 • Om du tror att sossarna är någon slags safe switch som du kan ta till när det blir obehagligt, så glöm det. Vi har fullt upp med att laga hål i en underfinansierad välfärd där nya resurser blockeras av skattesänkarfanatism hos femklövern och behöver din hjälp.
 • Om du tror att media ska kunna wallraffa sig till att avslöja oegentligheter i bolagskoncerner så glöm det också. De är blockerade av lagar som skyddar affärshemligheter och dränerade på resurser på redaktionerna.
 • Och om du fortfarande är så naiv att du tror att rika riskkapitalister är givmilda och säkert kommer till undsättning så kan du ta en titt på hur det ser ut där klyftorna växt. Där förföljs aktiva i fackföreningarna, den med förslitningsskada kastas ut och människor jobbar för småsmulor 12 timmar om dagen.

Så vad är planen då? Det räcker inte längre att gå till väljarbåset vart fjärde år. Om inte du är beredd att kämpa för de rättigheter du har så kommer de att försvinna. Vill du verkligen det?

Det är upp till dig som medborgare. Om du tycker det här med skolan är oacceptabelt så säg ifrån! Om inte för dig själv så åtminstone för dina barn och barnbarns skull.

4 kommentarer

 1. Fredrik

  Men ni regerar med hjälp av C och L plus ett tyst stöd av V. Ni var inte villig att släppa ifrån er makten 2018 utan tog steget mot C och L, två partier som ni i vissa frågor – bland annat skolfrågan – står längre ifrån än i andra frågor. Så varför kommer detta som en överraskning?

  Dessutom, det var ju ni i S som drev igenom hela friskolereformen genom Göran Persson så var är ert ansvar?

  Att saker och ting inte går er väg betyder ju inte att ni är fri från skuld. Det är bara S som tänker så, då ni aldrig tänker eller gör fel.

  • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

   Vad var alternativet? Ge makten till SD och avskaffa LAS, Public service och begränsa demokratin a la Ungern?

 2. Per

  Ja dom som röstade på S och fick Mp på köpet fick vad dom ville ha….massinvandring av bidragstagare som skall födas av skattepengar som skulle ha gått till skola, vård och omsorg mm.

  • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

   Invandringen till Sverige har legat på mycket låga nivåer under flera år. Så att spy ut fördomar går bort. Dessutom kommer vi snart ha en debatt över hur vi ska klara kompetensförsörjningen, vi har inte folk som kan arbeta i välfärden helt enkelt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se