Socialdemokraterna och fackföreningsrörelsen agerar för att få bort lönedumpning och slavarbetskraft inom EU.

I morgon röstar EU-parlamentet om nya regler för transportmarknaden. De kommer att ha stor betydelse för åkerinäringens överlevnad i Sverige.

Johan Danielsson(S) har gjort ett bra arbete under sina första år i parlamentet med att få detta förslag på plats. Han valdes in med tydligt stöd från LO för att se till att den öppna marknaden inte leder till lönedumpning och slavliknande villkor på arbetsmarknaden och har sannerligen levererat.

Förslaget innebär:

  • Att svenska villkor gäller på svenska arbetsmarknad. Slut med att svenska åkerijobb och företag konkurreras bort av oseriösa företagare som hämtar arbetskraft från fattiga länder.
  •  Att de åkeriföretag som verkar här i Sverige också ska betala sin skatt här. Slut med skattetrixande.
  •  Kontroll på hur lastbilar körs för att undvika fifflande med körsträckor och brytande mot regler.

Nu får partierna visat färg. Såväl Kristdemokraterna och Moderaterna har tidigare försöka hindra denna lagstiftning att komma på plats.

För dem är det viktigare att utländska företag får göra vinst på slavliknande arbetsvillkor och dumpa löner, än att schyssta villkor ska gälla i Sverige.

Kom ihåg det nästa gång KD talar fina ord om vikten av ”moral” i politiken. Den moralen omfattar inte drägliga arbetsvillkor för landets arbetare. Men ni har en chans att ändra er och tänka om till imorgon.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se