Vad kan en ort göra för att värna lokal mediebevakning?

I en tidigare blogg idag berörde jag utvecklingen av sociala medier och utarmningen av lokal journalistik. Jag följer nu upp detta med ytterligare kommentarer.

Vad vi ser här är grundläggande demokratiska värden som står på spel. Samtidigt som det blir allt svårare för traditionell media att upprätthålla nyhetsbevakningen så pågår idag strömningar som vill begränsa public services uppdrag. Syftet är helt enkelt att man tror sig vinna politiska fördelar genom att vingklippa SVT, då man upplever att de har andra åsikter än en själv.

Rågången mellan politik och media bygger på att media oberoende ska granska politiken. Den rågången får inte ifrågasättas. Däremot vore det väldigt bra som lokalpolitiker att få en bild av hur ser situationen ser ut lokalt – och vad anser media själva behövs och vad kan vi göra för att förhindra en utveckling där journalistkåren försvinner.

Det skulle vara intressant att få höra av Wennberg och Näslund utveckla sitt resonemang om vad de anser att man kan göra lokalt. Ofta blir den här debatten kopplad till den nationella nivån och frågor om presstöd, men vad kan vi lokalt göra? Ni får gärna höra av er eller följa upp er debattartikel.

Politiken på en ort kan självklart inte stötta enskilda tidningar ekonomiskt. Men partierna och det lokala civilsamhället skulle kanske kunna åta sig att föra ett bredare folkbildande samtal med om vad som konstituerar en demokrati. Vad ingår och varför behöver vi dels ha lokal nyhetsbevakning, och varför ska den vara fri och oberoende? Det samtalet saknas helt idag, möjligen förs det hos lokala publistklubbar men vilket genomslag har det egentligen utanför journalistkåren?

Likväl som man på mindre orter idag slåss för att behålla samhällsservice och den lokala matvarubutiken, likaså borde ju orter gå man ur huse när man märker att lokalmedia försvinner.

Media i Västerbotten gick för något år sedan ut tillsammans och varnade för hur arbetsplatser tystnar i offentlig förvaltning. Det är svårare att få människor att ställa upp på intervju. Det vore intressant att veta om det finns fler saker offentliga förvaltningar kan göra för att underlätta det mediala uppdraget. När jag satt i tekniska nämnden för 20 år sedan hade politiken och journalisterna utvecklat en ordning för hur presskonferenserna skulle gå till. Det underlättade båda parters arbete betydligt, men idag upplever jag den typen av diskussion har tystnat.

Jag kommer nog alltid vara kritisk mot media när jag anser att man skrivit något felaktigt eller ägnar sig åt tvivelaktiga arbetsmetoder. Men utvecklingen mot att våra intryck av världen ska styras av IT-programmerare i Kalifornien istället för av journalister skrämmer ordentligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se