Brukarimport är människohandel som tillåts fortsätta för att ideologi fått gå före ordning och reda.

Sånt här gör mig heligt förbannad, läs Anna Dahlbergs ledare om brukarimport. Samtidigt som assistansberättigade är livrädda för tvåårsuppföljningar hos försäkringskassan och flyktingar ses som ett hot, så har vi ett system där oseriösa företag kan tjäna grova pengar på att ta hit familjer med assistansbehov.

Upplägget går till så här. En av föräldrarna anställs först som assistent i företaget, arbetskraftsinvandrar till Sverige och får uppehållstillstånd. Tar sedan hit sin familj med barn i behov av personlig assistans som sedan i sin tur ”väljer” just det aktuella företaget som assistansutförare. Och notan, ja den står skattebetalarna för.

Det var den borgerliga regeringen Reinfeldt som tillsammans med Miljöpartiet beslutade att släppa arbetskraftsinvandringen helt fri. Vi har därför de mest generösa reglerna i hela OECD. Det finns inga krav på kvalifikationer eller nivå på hur stor arbetskraftsinvandringen får vara. Tidigare var arbetskraftsinvandringen utanför EU reglerad där fackföreningarna hade ett inflytande över de behov som angavs, men det tog alliansen bort och då föll också alla begränsningar.

In kliver så dessa oseriösa företag och organiserad brottslighet. Följden har blivit att vi fått en rättslös underklass av arbetskraftsinvandrare som utnyttjas och ett system som underlättar för människohandel och sk brukarimport.

Socialdemokraterna har försökt ändra det här gång på gång och inte fått gehör från alliansen. När så regeringskrisen kom efter valet så blev det viktigt för Centerpartiet att blockera skärpta regler för arbetskraftsinvandring och man drev det som ett krav för en regeringsbildning.

Men nu får det vara slut på att ideologiska hänsyn får gå före ordning och reda. Partierna måste samla ihop sig och se till att stoppa fusket och människohandeln. Pengarna behövs hellre för att höja timersättningen i personlig assistans eller varför inte ett värdigt flyktingmottagande. Inte minst för de ensamkommande där nedskärningar i ersättningarna gör det svårt för kommunerna att hålla kvalitet i mottagandet.

En kommentar

  1. Anna-Lisa Fors

    Det här har pågått i åratal. Men det har varit svårt att tala om det. Nu när medierna avslöjar uppenbara felaktigheter och missbruk i den personliga assistansen kommer reaktionerna sent. Det är ändå en framgång att missbruk och bedrägerier inom assistansen lyfts upp utan att misstänkliggöra Anna Dahlberg (ledarskribent i Expressen) som tidigare har framfört detta i ett flertal artiklar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se