Boende för unga dementa

Socialdemokraterna i Individ- och familjenämnden vill att kommunen ska undersöka möjligheten att starta upp ett boende för unga dementa(dvs personer upp till 65 år).

Idag finns inget särskilt anpassat boende för unga dementa utan den enskilde vårdas antingen av sina anhöriga eller inom äldreomsorgens vård- och omsorgsboende. Det saknas ett mellansteg här i boendekedjan och där vi kan se att både Luleå och Skellefteå redan skapat särskilda boenden för den här målgruppen.

Unga dementa har ofta kvar sitt behov av fysisk aktivitet och därför behöver boendeformer vara anpassade för detta vilket blir svårare att erbjuda inom äldreomsorgen där vårdbehoven ofta är tyngre.

När frågan utreddes för tre år sedan så konstaterades att underlaget var litet. Men den slutsatsen byggde på premissen att äldreomsorgen och Äldrenämnden övertar ansvaret för äldre(över 65 år) samtidigt som vi också kan se att antalet unga med demenssjukdom nu ökar i en växande kommun. Demensföreningen har under lång tid uttryckt behoven för anhöriga och deras närstående.

Det som troligtvis skulle behövas här är att Äldrenämnden(personer över 65 år) och Individ- och familjenämnden(under 65 år) gemensamt bygger upp en mellanform med lokaler anpassade för fysisk förmåga. Det skulle underlätta mycket för anhöriga som idag vårdar sina närstående tills det inte går längre. Även för barnen som får möta sina förälder i en mer hemlik miljö.

Vi har nu lagt förslaget på bordet och imorgon så kommer Individ- och familjenämnden att ta ställning till förslaget.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se