V på väg tillbaka in i gamla spår…

Ser att Vänsterpartiet i Umeå ägnar sig åt förtal av Socialdemokraterna i en insändare. Det talas om ”blå ådror” på socialdemokraterna, en retorik vilket klingar välbekant från en förfluten tid i Umeås kommunpolitik.

Å ena sidan vill (V) gärna samarbeta med (S) och ta äran av de reformer som vi gör, å andra sidan förtalar man (S) med grova och felaktiga påståenden. Det här beteendet är välkänt och tyvärr konstaterar jag att man är på väg tillbaka in i samma hjulspår som tidigare.

V slår sig gärna för bröstet om när de var med och styrde. Det de inte berättar är att det var då kommunens låneskuld började öka. Innan 2010 hade kommunen ingen låneskuld men problemen började då V krävde att överskott skulle användas till lovvärda ändamål, istället för att betala kapitalkostnader på investeringar i förskolorna.

(V) drev bland annat under dessa år igenom att helt underfinansiera Individ- och familjenämnden som sitt första år inte fick någon uppräkning alls, utan enbart engångspengar. Jargongen mot tekniska nämnden, ni vet retoriken om hellre ett hål i gatan än hål i ett barn, resulterade i att tekniska nämnden började stänga lekparker, lägga ned barnaktiviteter och inte hade råd att tömma papperskorgar. De stora satsningarna på sociala investeringar, vilket i sig var helt rätt av S och V men som kräver långsiktighet, fick avbrytas då nämndernas volymökningar inte kunde täckas. ”Skrytbyggen” då som man från (V) brukar tala så negativt om? Jodå väl i kommunledningen hade (V) inga problem med det, Vänsterpartiet uttryckte till och med i protokoll hur mycket man stödde förslaget om att bygga Kulturväven tillsammans med Balticgruppen.

Oförmågan från (V) att förstå att alla nämnder i en kommun samspelar och måste klara sin verksamhet, eller att investeringar måste finansieras har gjort att vi idag betalar allt mer i räntor vilket i sin tur resulterar i mindre pengar till kärnverksamheten. Det här ägnar nuvarande kommunledning mycket tid till idag att försöka vända. Annat, som underfinansieringen av Individ- och familjenämnden försöker socialtjänsten fortfarande hantera konsekvenserna av 6 år senare.

Nu ska sägas att det inte bara var kommunledningen som gjorde dessa prioriteringar. Även övriga partier stämde in i de här budgetbesluten så många har varit inblandade. Frågan blir dock varför (S) valde att samarbeta med ett parti som ägnade all sin tid till att attackera oss? Svaret var att samarbetsalternativen stod mellan att samarbeta med en höger som ville utförsälja och privatisera allt och ett vänsterparti utan ekonomiskt ansvar. Till största del lyckades vi under dessa fyra år ändå med stor möda att hålla ihop ekonomin och vi parerade privatiseringarna. Så när nu Vänsterpartiet talar så nostalgiskt om sina insatser på välfärdsområdet och riktar kritik mot (S) så finns all anledning att påminna om hur verkligheten var.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se