Lågvattenmärke av Bergner

I förra veckan ringde VK till mig och ville ha en intervju om hur det fungerade generellt kring barn som begår brott mot andra barn. Viktigt och angeläget ämne. Idag ser jag att ledarskribenten Petter Bergner ville politisera detta och kritiserar mig för att jag inte tagit en anhörig på allvar som publicerades dagen efter i samma tidning.

Ja nog för att man som förtroendevald ska vara förutseende men det var nog att ta i att jag ska kunna se in i framtiden.

Det är viktigt att komma ihåg att Bergner är en åsiktsjournalist på en i detta fall liberal ledarsida. Hans uppgift är att tycka till om sådant han finner intressant, och inte sällan blir det till att kritisera de som har andra åsikter än honom själv. Oftast blir det socialdemokrater. Granskning av makten är central i en demokrati. Och möjligen blev jag otydlig i intervjun. Men det finns områden då man bör fundera igenom sin pressetik extra noga. Ett sådant exempel kan vara där barn är inblandade inom socialtjänsten.

Socialtjänstens arbete handlar om strikt myndighetsutövning. Att jag på en fråga om att bryta sekretess svarar att det kommer inte på fråga möts av att jag varit oförstående är svårt att begripa. Det här är inte en fråga om tyckande. Det är en fråga om lagstiftning. Ibland är det så enkelt.

Detta var ett rejält lågvattenmärke av Västerbottens kuriren. Jag kommer försvara den lokala journalistikens betydelse och VK:s rätt att granska, men det är tyvärr inte första gången tidningen i kontakten med mig personligen farit med osanning, skarvat om uppgifter med mera. Med den här journalisten så lyfte jag detta med hur tidningen upprepade gånger brustit i sin pressetik och att detta måste fungera. Den journalisten valde att sköta intervjun korrekt och schysst, men då möts man istället av vad jag anser vara dessa osakligheter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se