Stoppa framväxten av utsatta områden i Umeå blir ett övergripande mål för Umeå kommun

Från och med i måndags har Umeå kommun ett nytt övergripande mål. Kommunfullmäktige har beslutat att införa ett nytt mål för kommunen: Umeå ska växa hållbart utan framväxt av utsatta områden. Detta som en direkt följd av att Socialdemokraterna och miljöpartiets budget och mål vann gehör.

Vad betyder då det här? Jo det betyder att denna ambition får samma dignitet som målet om att bli 200 000 till år 2050. Målet ska ses långsiktigt och handlar om att vi inte ska tillåtas att Umeå dras isär och att vi får bostadsområden som präglas av ”låg socioekonomisk status och kriminell påverkan på lokalsamhället”(polisens definition).

Jag och fler med mig har jobbat hårt i kulissen för att Umeå kommun ska anta detta som ett övergripande mål. Vi har inte något utsatt område ännu, och Umeå är generellt en trygg stad, men vi har tecken på social oro. Och vi vet att kommuner som misslyckats med att stoppa utvecklingen slår ut generationer av unga med stora kostnader för skola och socialtjänst som följd.

Så det gäller i tid att växla upp och arbeta med att inkludera människor, att motverka segregation och klasskillnader. Då budgeten nu gick igenom kan vi omedelbart sätta igång med att tillsätta fler förebyggande insatser inom socialtjänsten samt införa ett riktat anslag till sociala investeringar.

Noterbart är att i princip inga andra partier hade detta som övergripande mål, vilket är förvånande med tanke på de rapporter vi fått och att man kände till vårt budgetinnehåll. Tyvärr tror jag många partier inte förstått vikten av att kommunen kraftsamlar och agerar snabbt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se