Det fanns de som gjorde motstånd. Det viktigaste vapnet mot fascism är sanning, starka demokratiska institutioner och folkrörelse

I gårdagens inlägg beskrev jag hur Trumps rörelse vid massmötet bär alla kännetecken av en neofascistisk rörelse. Händelserna som efteråt utspelades därefter i och runt Capitolium bekräftade bilden av en rörelse som är beredd att i demokratins namn, tumma på demokratin och med våld försök avbryta godkännandet av en folkvald president.

De här mekanismerna bakom att få folk att agera på detta sätt är samma som vi sett genom historien. När man frågar sig hur Hitler kunde ta makten på 30-talet så är det bara att hänvisa till USA år 2021 för hur principen bakom sådana skeenden fungerar. Nu jämför jag inte Trump med Hitler men det fungerar på samma sätt.

Måla upp en oförrätt mot folket som måste hämnas för att återställa det sanna/riktiga landet. Det ska göras under ledning av en ledare som betonar styrka som vapen för att få landet på fötter. Samhällslivets regelverk formas efter ledarens rätt. De som gör motstånd är förrädare. De som stödjer ledaren matas med känslan av att vara utvalda och känner en enorm kraft

När vi nu ser hur amerikansk demokrati dras i smutsen av Trumps rörelse så är det en påminnelse till dagens generationer hur detta fungerar och ser ut i dagens värld. Trump och hans mest radikala anhängare kom nära att störa demokratin men det amerikanska samhället har så här långt stått emot utmaningen. Det finns tre viktiga punkter jag vill lyfta fram som lärdomar i detta och vad vi behöver göra för att demokratin inte störtas:

1.De godas tystnad
Anhängarna till Trump är duperade av en ledare som ljuger och försöker utnyttja dem. Som talar om att valsegern blivit stulna.När media försöker berätta sanningen så säger ledaren att man är fake news.

Att spela med i detta mot bättre vetande, som republikanen Ted Cruz nu gjort och vägra godkänna Biden och istället kräva nya granskningar av valresultatet, är att spela fascism i händerna. Under attack från fascism får inte ledare vika undan, utan måste, även om de är under attack, stå upp för att säga sanningen. Under lång tid har det republikanska partiet blundat för de övergrepp på demokratin som Trump begått. Man har blundat för man tänkt att det skulle ge fördelar för en själv och det egna partiet. Man har trott att det inte skulle gå så här långt och att man skulle kunna begränsa presidentens värsta tendenser.

Men fascism slutar alltid med övergrepp och därför måste våra krav vara på valda ledare att aldrig mot bättre vetande vika undan för dessa tendenser.

2. Starka demokratiska institutioner
Det behövs starka regelverk och institutioner som bevakar demokratin för att förhindra att fascism slår igenom. Det finns de som kommer att göra motstånd mot fascism och de som viker ned sig. Då gäller det att lagar och regelverk är så starka att de kan ge råg i ryggen för de ämbetsmän och politiker som sätts under press samt att förhindra statskupper.

3. Folkrörelser och kampen mot ojämlikhet
Folkrörelser som bildar och mobiliserar människor är bästa sättet att vaccinera mot fascism. Inte bara för att de involverar människor i samhällsförändring utan för att de också utjämnar klyftor som minskar att fascismens möjlighet att få med sig folk. I USA har exempelvis Bernie Sanders och vänstern försökt mobilisera unga att bli delaktiga i den politiska processen och lyft fram krav på sociala reformer och bättre omfördelning i samhället. Det är helt centralt för att skapa motkrafter. Skulle Trump ha lyckats med att ogiltigförklara valet så är det Sanders unga rörelse som skulle ha gått i bräschen för att stoppa demokratins upphörande.

Till sist. I denna tid kom också ihåg de som gjort motstånd. En av de som under åren konsekvent och under hård press från en hel republikansk senatgrupp stått upp mot Trumps demokratiska övergrepp är en republikan och tidigare presidentkandidat från Salt Lake City. Lyssna till vad Mitt Romney(R) vill säga oss i denna tid:

En kommentar

  1. Pingback: Demokrati 2.0 | ANDREAS LUNDGREN(S), ordförande Individ- och familjenämnden

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se