Städpersonalen svarar

I dagens VK svarar städpersonalen på de borgerliga partiernas försök att privatisera deras jobb. Det är en svidande uppgörelse med de partier som så här långt bara svarat med att ignorera den hårt arbetande personalen.

Städarna skriver:

”Det (här) är för oss en stor och viktig omröstning som berör våra liv, vår hälsa, vår yrkesstolthet och våra arbetsvillkor. Under det gångna året har vi jobbat hårt för att hålla förskolor, skolor, äldreboenden och andra viktiga verksamheters lokaler så rena och smittosäkra siom möjligt. Är då tacken för våra insatser att sälja ut oss med påföljden; lägre lön, otrygga anställningar och sämre kvalitet på det arbete vi utför?”

Ja uppenbarligen är det tacken till pandemins hjältar. Att behandlas totalt respektlöst. Man fortsätter:

”Även om de politiker som vill sälja ut oss inte bryr sig om vår situation så undrar vi om de tänkt på konsekvenserna för sig själva eller närstående som går i skolan eller bor på omsorgsboende? Vill de verkligen ha stressad städpersonal, som på tid och med dåliga villkor, ska ansvara för att hålla rent under framtida smittor och pandemier?”

Det kan man verkligen fråga sig.Och så tar man död på att en privatisering ens skulle spara pengar:

”Sannolikt blir det inte billigare för oss skattebetalare. När förvaltningen tidigare utrett privatiseringsförslaget har man kommit fram till att kostnaderna troligare skulle öka med privata utförare”

Anledningen till att det blir dyrare är inte så konstigt. Städservice har satsat hårt på sin maskinpark istället för att låta medel gå till vinstuttag och man har en kvalitet i arbetet som skapar hållbarhet. Man avslutar:

”Vad blir nästa steg? Vilka andra är det som ska få sin trygghet och sitt jobb offrat på privatiseringens altare? Därför säger vi ifrån nu. För att stå upp för vår rätt till schyssta villkor och en hälsosam arbetsmiljö.”

När vi mötte städarna och städservice i tisdags så berättar de att ingen av dessa borgerliga politiker ens bemödat sig om att ta reda på hur det ser ut. De har aldrig besökt städpersonalen, aldrig frågat om hur det fungerar.

Istället sitter man på sin kammare och kastar ut sig helt verklighetsfrånvända förslag som leder till dyrare kostnader och sämre kvalitet.

Så här behandlas de som stod i frontlinjen i pandemin. De som gjorde sin plikt. Belöningen för deras insats är att de ska förlora sin anställning i kommunen. Det är en skandal.

2 kommentarer

  1. Erik

    Vad är problemet med att ställa krav vid upphandling så att villkoren blir gynnsamma för arbetarna? Lägsta anbud vinner så klart alltid men kan inte politikerna och tjänstemännen visa framfötterna och se till så arbetstagarna får det bra eller till och med bättre? Men vissa politiker och tjänstemän vill kanske att arbetare ska få det sämre och då blir det lättare att genomföra det vid lou?

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Varför skulle kommunen konkurrensutsätta en verksamhet som är effektiv, låga ksotnader, har en schysst personalpolitik med heltidsanställningar och tillsvidare, och som inte konkurrerar med privata näringslivet?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se