Anders Ågren(m) vill skära ned 35 miljoner och få oss tro att hans underskott kan trollas bort

Hokus pokus! Moderaternas budget för socialtjänsten trollar bort 35 miljoner för att kunna sänka skatten istället.

Anders Ågren(m) ägnar sig i sitt sista inlägg åt rena felaktigheterna om Socialtjänsten i Umeå.

Ågren(m) hävdar att han inte allas velat spara på Socialtjänstens förebyggande arbete. Utan de 35 miljoner kronor mindre som han och Moderaterna lade ut i budget på Individ- och familjenämnden skulle kunnat sparas in på hårdare kontroller av försörjningsstöd under 2021.

Låt oss granska det påståendet.

Jag är överens med Anders Ågren om att skattemedel ska användas rätt. Det är också därför Socialdemokraterna lagt och fått igenom ett uppdrag i kommunfullmäktige att granska så inte pengar försvinner i fusk och organiserad brottslighet. Inte en krona ska användas fel.

Men nu handlar det inte om kontroller är rätt väg eller inte utan om kapaciteten att via detta spara 35 miljoner.

Och det finns ingen som helst fakta att påstå att det skulle finnas 35 miljoner att spara på specifikt hårdare kontroller av försörjningsstödet. Jämförelse med Sundbyberg, Sigtuna eller för den delen Södertälje haltar betänkligt då de har ett helt annorlunda och sämre utgångsläge. Särskilt den senare stått för en mycket stor del av flyktingmottagandet till Sverige för ett par år sedan. Eller som nämnden skrivit till budgetberedningen i ett av underlagen för 2020:

”Kostnader för försörjningsstöd är för IF-nämnden konsekvent och väsentligt lägre jämfört med större stad. Kostnaderna ligger också under jämförbara kommuner och rikssnittet.”

Det finns inte heller något stöd i förvaltningen för att dessa summor skulle vara realistiska att spara in. De åtgärder som bedöms ge mest effekt är snarare i första hand starkare samarbete med VIVA kring arbetsförberedande åtgärder, vilket vi också håller på att förstärka.

Sedan tillkommer som bekant också en viss pandemi som istället ökat kostnaderna för försörjningsstödet. Vi kan konstatera att försörjningsstödet drog 8 miljoner över budget 2020. Någon som tror på fullaste allvar att socialtjänsten i en brinnande pandemi med ökade kostnader ska kunna ta igen både dessa 8 miljoner samt 35 miljoner till under 2021?

Knappast troligt. Inte heller mot bakgrund att såväl LSS och IFO:s verksamhet bedrivs redan kostnadsmässigt i paritet med jämförbara kommuner ute i landet.

I det läget, när kostnaderna för försörjningsstöd är på väg att öka ytterligare pga pandemin så lägger Anders Ågren(m) ut en besparing på ytterligare 35 miljoner. Så klart är oddsen låga på att det kommer att innebära nedskärningar på det förebyggande arbetet. Så min kritik kvarstår:

Varför finns det hos Moderaterna alltid pengar till ordningsvakter men aldrig fältare?

4 kommentarer

 1. Skeptisk

  Går det inte sänka skatten om man t ex tar bort dubbla och trippla ersättningar till fackpampar, köper in saker till marknadspris, anställer rätt person på rätt plats och få de kommunala tjänstemännen och bolagen att jobba mera effektivt. Kan ju knappast behövas så mycket folk heller. Jag menar man kan ju ringa till någon på kommunen i ett år utan att personen svarar i telefonen. Då är det ju nå fel. Dom är ju anställda av folket, vilket de tydligen glömt. Det tar ju aldrig slut. Vad fan får vi för pengarna???

  • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

   Vad facklig förtroendevalda har för ersättningar är upp till den fackliga föreningens medlemmar, handlar det om att ett förtroendeuppdrag där kommunen står för ersättning så är det reglerat vad som gäller.

 2. Caanita

  I stället för att ljuga, smutskasta och tala illa om dina politiska motståndare, bör du i stället tala om vad du som företrädare för ditt parti anser i olika frågor!
  Lennart Holmlund, din partikamrat, ägnar sig sällan åt personangrepp som du gör.
  Han framhåller sin politiska åsikt och låter motståndarna framföra sin åsikt. Sådant kallas debatt.
  Kan det vara så att krubban är tom?

  • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

   Det är inte personangrepp att tala om vad en politiker driver för politik. Det hör till politisk debatt och är en hörnsten i vår demokrati. Ibland kritiserar andra partier min hållning och det får man räkna med i en demokrati. Socialdemokraterna har byggt ut det förebyggande arbetet och det tänker vi fortsätta med!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se