Fotbollen tillhör folket

Ny superliga ska bildas i Europeisk fotboll. Storlagen bryter sig ur sina lokala ligor och gör som NHL. Obefintlig risk att åka ut och pengar att tjäna. Real Madrid, Barcelona, United etc.

Fotbollen tar nu det fulla steget bort från folksport till inhängnad elit. Det är det naturliga steget för alla fotbollsmiljardärer som vill säkra sina investeringar, man bygger ett monopol. Bakom dessa gigantiska företagsintressen finns gott om rika ryska oljemiljardärer, sheiker från länder där kvinnor och fattiga förtrycks mm. Dagens fotboll är byggd på miljarder och åter miljarder från storföretag och pengar från världens rikaste personer.

Men fotbollen tillhör inte er. Den tillhör folket. Och kampen måste starta med att återta föreningarna till medlemmarna. Gör som AFC Wimbledon som startades av fansen till Wimbledon FC; bygg eran egen klubb och skriv in i stadgarna att klubben ägs av medlemmarna och aldrig mer ska säljas till stora företagsintressen.

Det ligger något paradoxalt i att folkrörelser som är alltför viktiga och stora blir till marknad och intresse för storföretag. Ta Manchester city, denna anrika arbetarförening som köptes upp av storfinans, och som dragit det till sin spets. Klubben styrs idag praktiken av en shejk från Förenade Arabemiraten som skapat en franchise av klubben runt jordklotet. Varför bara ha bara ett ”city”-lag när man kan ha ett i varje världsdel, dammsuga upp alla talanger och sälja billigt inom sina bolag förlåt klubbar.

Men vad denne shejk vet om arbetarkvarteren i Manchester är högst oklart. Klart är dock att medlemmarnas roll idag är att vara glada fans som ska köpa ”merchandise”.

Fotbollens själ är alla barn, ungdomar, föräldrar som tagit på sig ledaransvar och alla som vecka ut och vecka in tränar på olika nivåer. Det är er sport – inte storfinansens.

4 kommentarer

 1. Fredrik

  Så alla unga som spelar ishockey och som drömmer om att en gång få spela i NHL, dom är dumma?

  Jag förstår att monopol är något som S inte gillar, åtminstone inte monopol som S inte själva styr över. Då är monopol bra, när andra styr över det så är det dåligt.

  Och det går att kombinera de båda, bara man kikar noga så hittar man ett lysande exempel på just detta. Ifrån NHL:S motsvarighet NFL. Det går att få båda världar, medlemsägda lag och aktieägda lag. I samma liga.

  Och varför är det då inte fler som gör så? Medlemsägda lag? Har du funderat på varför? Är det för att det är för enkelt eller för svårt och tufft?

  En sak är extremt viktig dock. Alla politiker ska hålla sig borta från idrotten. För alltid. Så även i Sverige. Helst hade jag sett att när någon av er fick en inbjudan att dela ut ett pris eller liknande att ni alla tackade nej med orden ”politiken ska hålla sig borta från idrotten”. Men tyvärr så får man inte alltid det man vill ha. För politiker har så svårt att hålla sig borta från dem som lyckats och så klart synas med dem så att det ska skapas en bild av att dessa politiker varit delaktig i framgången, vilket de så klart inte är. Någon av dem.

  • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

   Det här handlar om att dessa 12 klubbar vill att mindre pengar ska gå till ungdomsfotboll och mindre klubbar och mer i egna fickor. Men egentligen är det inte klubbarna utan ägarna, ett antal miljardärer och kapitalintressen, som vill tjäna mer pengar. Fotbollen är inte uppbyggd så utan utifrån det lokala laget som bygden sätter sin stolthet i och som kan nå så långt man kan av egen förmåga. Det här beslutet är en dödsstöt mot fotbollen.

   • Fredrik

    Att hävda att detta är en dödsstöt mot fotbollen är att förminska alla dem som sysslar med fotboll. Det är att säga att alla dem som sysslar med fotboll, ideellt från unga år, lika gärna kan lägga av. Det betyder att du inte tror på dem.

    Men när du nämner NHL i din blogg och du ifrågasätts så väljer du medvetet att undvika att svara på den kritiken. Intressant.

    Jag skulle vilja hävda att NHL:S stängda liga har inspirerat och utvecklat inte bara svensk ishockey utan också internationell ishockey på ett sätt som jag är övertygad om inte skulle ha varit möjlig utan NHL.

    Och ja, alla vill tjäna pengar. Så även du Andreas. Du får betalt av oss skattebetalare för att vara vår representant och inte din egen. Du ska föra vår talan och inte din talan. Det är det mandat vi givit dig. Och att andra vill tjäna pengar är inte så konstigt, eftersom vi alla vill det.

    Du vill däremot att dessa inte ska få tjäna så mycket pengar. Lite går bra, men inte hur mycket som helst. Men de tar ju inte pengar från skattsedeln, eller hur? Borde man inte städa framför egen dörr som politiker innan man kritiserar andra för att tjäna pengar?

    Ni får statsbidrag till ert parti, utifrån hur många medlemmar ni har. Varför ska skattebetalarna betala er verksamhet? Borde inte ni göra det själv? När ni slutar så har ni rätt till ersättning tills ni hittar ett jobb. Och då räknas inte konsultverksamhet in i kategorin jobb utan då kan ni dra in miljoner samt få ersättning från kommun, region och stat. Våra skattemedel.

    Vad är det om inte kapitalistiskt tänk?

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

     Nu är ju inte demokrati och franchise-sport ens tillstymmelse samma sak. Förtroendevalda prövas för övrigt vart fjärde år om folket vill behålla dem eller inte, i denna superliga kommer du aldrig riskera åka ut. Superligans fasta lag ska få återkommande tv-pengar varje år oavsett prestation medan det politiska systemet får efter valresultat. Det ironiska är att dessa kapitalister som styr dessa klubbar gärna talar om fri konkurrens, men så snart de hamnar i en styrkeposition så ska de införa mnopol.

     Det här är bara ett sätt för rika storägare att skydda sina långsiktiga investeringar. Och det är också vad som bekräftas från de läckor som kommer från styrelserna för de 6 engelska klubbar som anslutit sig. Vad som är bäst för fotbollen har i detta beslut varit av sekundär betydelse för dessa ägare. Man vill ha mer pengar.

     Hockeyn får svara för förutsättningarna där varför franchise skulle vara att föredra och hur mycket som går till lokala klubbar och ungdomsidrott. Men fotboll kan jag väl och fotbollens styrka har alltid varit dess bredd. Att det lokala laget från bygden kan avancera genom seriesystemen och bli bäst på egna meriter är starkt kopplade till stolthet över sin hembygd och att drömma att man kan bli bäst. Inte nog med att det här beslutet begränsar att ens prestation ska spela roll, det här kommer innebära mindre solidaritet med ungdomsfotbollen och mindre pengar ned i fotbollspyramiden. De fattiga klubbarna ska bli fattigare. Och det av en enda anledning: ett par miljardärer vill tjäna ännu mer pengar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se