Inte tid för att sörja

Igår var det kommunfullmäktige. Klimatfrågan hamnade i fokus. Vänsterpartiet föreslog att varje sammanträde hädanefter skulle inledas med en tyst minut för klimatet. Förslaget blev nedröstad med bred majoritet.

Symboliken i Vänsterpartiets förslag leder naturligtvis fel. Kommunfullmäktige ska istället för att sörja och begrunda nederlag ägna sig åt att genomdriva en politik som når klimatmålet.

Idag på Hållbarhetsutskottet har jag lyft ett ärende till dagordningen med en annan ingång. Det handlar om att samtliga ledamöter i kommunfullmäktige och nämnder ska vara uppdaterade på den senaste forskningen kring klimatutmaningen. Mitt förslag är att det anordnas regelbundna genomgångar av exempelvis FN-organen IPCC och WMO:s rapporter så att samtliga kommunfullmäktigeledamöter har samma nulägesbeskrivning.

Vi behöver koppla ihop den globala och nationella situationen med vad vi gör lokalt här i Umeå kommun. Ingen ledamot ska kunna säga att man inte visste.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se