TV4 säljer sig till kändisar – med rätt kontakter får du 10 minuter att göra reklam

Nog har man sett mycket illa genom åren men frågan är om inte TV4:s agerande under morgonens Nyhetsmorgon slår alla rekord. Man bjöd in Dominika Peczynski, känd som tidigare sångerska i army of lovers och gift med före detta finansminister Anders Borg, att i 10 minuter breda ut sig om varför hon kandiderar till riksdagen för Liberalerna.

Philblad öppnade med att han träffat Dominika flera gånger och att detta är en person med stort samhällsintresse. Peczynski förklarade att hon var där som politiker. Redan där rang varningsklockorna, kommer detta verkligen vila på den oberoende grund som man hävdar sig göra. Det måste vara ett stort nyhetsvärde i detta annars driver man ju personvalskampanj.

Men vad var det då för nyhetsvärde i detta?

Tja ingenting. Det var inga nya förslag Perzynski presenterade. Inget överraskande överhuvudtaget. Varför hon skulle beredas mer plats än övriga kandidater till Liberalernas riksdagslista i Stockholm fick vi inget riktigt svar på. Utan uppenbarligen förväntas tittarna tycka det är okej att kändisar ska ges fritt utrymme i politiken bara för att man är känd.

Det finns egentligen bara tre förklaringar till att Perzynski fick 10 minuter att tala om sig själv och sin politik:

1.Antingen har kampanjstaben runt pr-människan Perzynski köpt sig plats i TV4

2. Man har nyttjat personliga kontakter på TV4 för att få utrymme

3. TV4 har sina sympatier hos Liberalerna och väljer att gynna ett enskilt parti.

Alla tre alternativen är egentligen lika illa. TV4 har skadat sitt eget förtroende genom att ogenerat ge utrymme för politiska kampanjer. Peczynski förklarade under intervjun att partiledaren Nyamko Sabuni var en personlig vän och att hon tyckte att Sabuni var duktig. Så du tror på Sabuni? frågade Philblad, -ja absolut verkligen svarade Peczynski.

Jaha. Inte en enda kritisk fråga.

Därefter fick vi inte veta så mycket mer. Eller som Philblad själv uttryckte det, – idag skummar vi bara lite på ytan, vi behöver inte göra mer.

Intervjun avslutades käckt med att Philblad tyckte att – nästa gång du kommer hit vill vi höra en slogan.

Okej vi får en fortsättning alltså. Inte för att något nytt presenterades utan för att en kändis vill ha utrymme.

Att kändisar som har det gott tycker det finns en lockelse att även inneha politisk makt har vi sett så många gånger om. Det finns inget nyhetsvärde i det.

Vad var det han sa Juholt, klegget? Är det detta han månne menade.

TV4 har skadat sitt eget anseende som en seriös rapportör av nyheter. Nu vet vi att man kan köpa sig utrymme i politiken och att kanalen gynnar enskilda personer och partier. Och själv sitter jag där med en fadd smak i munnen hur en av landets stora mediahus hanterar sitt demokratiska uppdrag.

11 kommentarer

  • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

   Ja det är sant att vederbörande hade åsikter. Ingenting som dock motiverade varför tv4 skulle ge så stort utrymme. Mitt inlägg är en kritik mot tv4, inte mot Dominika Percynska.

 1. Jan Sjöström

  Helt riktigt Andreas!

  Oberoendets tid är numera historia. En riktigt obekväm en…

  Att ta sig rätt, att obstruera, att välja ”egennytta” och att
  inte förstå demokratins absoluta förutsättningar kan omöjligt
  ge annat utfall. Det saknar betydelse vem av de s k kändis
  namnen som ser manegen krattad, alla skriker med glädje
  ut sin personliga ”betydelse” via ”hela folkets media”…

  Skattefinansierad eller inte, saknar betydelse. Allt är sig likt
  när ”media barnen” formulerar sin tro. Det handlar om makt
  via s k likes – absolut ingenting annat…

  Vi som ser demokrati eller folkflertalets nytta kan omöjligen
  ge accept till en utveckling som numera är så långt gången
  att den blivit mer eller mindre ”ostoppbar”. Konsekvenserna
  av ”fjortisgängens övertagande” är i alla delar kvittot på de
  tillkortakommanden som ”makten framför allt” slutligt och
  ovillkorligt genererar. Enpartistatens cementerande m a o..

  Vetskap är numera åsikt. Åsikten är vidimerad via enfaldens
  instrument d v s media i en allmänhet. Norm för dagen är
  och blir ett naivt synliggörandet av just personen…

  Att välja bort funktion polariserar. Att välja bort konsekvens
  för de av oss som ser och agerar i ”egen nytta” i sin roll
  som ”samhällstjänande tjänsteperson” ger den anarki alla
  andra – nu ser resultatet av. Korruption i bekantskap är en
  frukt av borttagandet av just ansvar.

  Att socialdemokratin bär det yttersta ansvaret vet vi, det är
  ett s k faktum. Återinfört ansvar eller att förstärka mönster
  och normer som ”bevisligen” genererar den korruption vi i
  Sverige lider av. Min ”gissning” blir att makten framför allt
  fortsätter att överskugga precis allt annat…

  Vi vuxna måste nu förstå att tiden inte talar till demokratins
  fördel. I detta behöver vi en socialdemokrati som inser att
  folkflertalets nytta endast kan komma ur begrepp som ser
  behov av ”konsekvens” när hela folkets tjänande funktioner
  väljer att strunta i sitt oberoende.. Återinsätt funktionen (S).

  Med vänlig hälsning / Jan Sjöström

 2. Sixten

  Håll dig till Ditt eget Pravda nämligen Västerbottensnytt.Om det är nåt negativt som hänt för kommunen eller regionen så för att skydda det röda styret så intervjuas vice ordförande alltid men är det glada nyheter så är det alltid kommunal eller regionrådet som syns.Titta på vilka som sitter i ledningen.Likadant i P4 Västerbotten.Som tur är kan man välja nyheter så håll dig till P4 och vb nytt.

  • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

   Skicka in till granskningsnämnd om det är något du tycker är felaktigt. Jag har själv inte upplevt att Västerbottensnytt varit särskilt sossigt.

   Men som alltid, be granskningsnämnnd titta på sådant du tycker inte är opartiskt i bevakningen. Media gör ett otroligt viktigt jobb och journalister ska ha all heder av sitt arbete. Samtidigt är det inget fel att medborgare reflekterar över saklighet. Men att ifrågasätta media på lösa grunder och tala om fake news, som när du skriver om ”pravda” anser jag vara felaktigt.

  • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

   Det här var ett så uppenbart PR-nummer att många har reagerat. TV4 behöver fundera över sitt agerande.

 3. Eva

  Hej, intressant att läsa vad du skriver om TV4. Har själv kandiderat till riksdagen för liberalerna, tror inte jag har en chans men det skall bli spännande och se om jag får några röster överhuvudtaget. Spenderade i alla fall 15000 av egna pengar för webbsidan, en hyfsad webbsida måste man ha. De flesta kandidaterna använder Facebook, vilket jag har svårt för. Svårt att se hur liberalerna skall klara sig kvar i riksdagen. Gifte mig i Umeå 2006 och var med i Bjurholms golfklubb ett tag, jag och min man gillar Norrland! Mvh Eva

  • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

   Hej Eva,

   ja jag tycker finns en aspekt på personvalskampanjande här att diskutera. Ska verkligen våra stora nyhetsförmedlare som Tv4 agera som valmaskiner åt enskilda? Att kändisar lyfts upp när de gör något och söker utrymme är en sak, att framträdande företrädare som ministrar och övriga ibland får laga mat är en sak. Men Dominika sa tydligt att hon är där som politiker och då förstår jag inte avvägningen, att samtidigt ignorera övriga liberala kandidater till riksdagslistan.

   • Eva

    Hej Andreas,
    Jag fick precis svaret på provvalet för Liberalerna, kom på plats 79 Dominika plats 10, så kanske måste ta ett snack med TV4 det kanske hjälpte. Det var 31 bakom mig så måste arbeta mig uppåt är ju nybörjare och inte gift med en fd finansminister vilket säkert hjälper. Vill nog hellre bli bekant för något bra jag lyckats med för framtida väljare, arbetar på det och kommer igen om 4 år. Skall bli intressant att se vilka som verkligen hamnar på valsedeln efter nomineringskomitten sagt sitt.Sen får vi se vad väljarna gör.Jag hoppas i alla fall liberalerna klarar sig kvar i Riksdagen. Mvh Eva

    Mvh Eva

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se