FLASH! 12 000 anställda pratar våld

Socialdemokraterna har för en liten stund sedan drivit igenom att frågor om hot och våld ska vara del i medarbetarsamtal och medarbetarenkät. Det betyder att hädanefter kommer 12000 anställda få frågor om hot och våld, i bredare bemärkelse än kopplat till arbetsplatsen.

När Socialdemokraterna tog initiativ till handlingsplanen mot våld för ett par år sedan så var tanken att ta ett brett grepp. Inte stanna vid våld i nära relation som många kommuner gjort utan trycka tillbaka våldet brett. Alla avdelningar ska delta i det arbetet.

Nu är direktivet lagt till personalavdelningen att chef och medarbetare ska diskutera detta årligen och förhoppningsvis kan det göra våldet mer pratbart och att fler kan få hjälp.

Samtidigt som detta sker har (S)-regeringen nu lanserat sitt stora åtgärdspaket. 40 åtgärder föreslås för att intensifiera arbetet mot mäns våld mot kvinnor. Det handlar bland annat om följande:

 • Stärka rätten till bostad för våldsutsatta och ökad skyldighet för kommunerna att bidra
 • Stärkt barnrättsperspektiv för barn som följer med våldsutsatt vårdnadshavare till skyddat boende
 • Höjda stöd till kvinnojourerna. Och dessa stöd permanentas
 • Stärkt stöd till kvinnofridslinjen och den nationella stödtelefonen.

Umeå kommun ska ta sitt ansvar. Just nu håller en stor kartläggning på att sammanställas som kommer att fungera som underlag för fler konkreta åtgärder och som en del i handlingsplanen mot våld.

2 kommentarer

 1. Sixten

  Vilken hög skatt Umeå måste taxera ut eftersom ni har 1 anställd per 10 invånare vilket är högt i jämförelse med tex Stockholm med 975000 invånare och 39000 medarbetare vilket gör 1 /40 invånare.Vad kan det bero på? Umeå måste ha en ogynnsam åldersstruktur med hög andel som kräver omsorgsresurser eller är det ineffektivt organiserat?

  • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

   Du kan inte jämföra med en storstad utan med kommuner i samma storlek för att få en mer riktig jämförelsebild.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se