Umeå är årets förebyggande kommun 2021!!!

Så otroligt roligt att vi igår nåddes av beskedet att Umeå kommun är årets förbyggande kommun! Priset som delas ut av Centralförbundet för alkohol och narkotyikaupplysning(CAN) går till den kommun som med struktur, genomförda insatser och samverkan minskar tillgången till alkohol, droger, narkotika och tobak bland unga.

Det här är ett stort erkännande för kommunens förebyggande arbete ute i förvaltningarna! I Umeås brotts- och drogförebyggande råd(UmeBrå) har vi hög kompetens och de har under många år arbetat systematiskt och byggt upp en bra samverkan. Kerstin, Seth, Ulrika och alla andra som är involverade i detta – tack för allt ni gör!

Men sen är den här utmärkelsen också verkligen en hatten av till Umeås socialtjänst. Och till alla medarbetare och chefer inom Individ- och familjeomsorgen som sliter så hårt för att förhindra drogmissbruk och skydda våra barn och unga.

Jag har många gånger på den här bloggen skrivit om vikten av det förebyggande arbetet. Som Seth Åberg från UmeBrå sa när han tog emot priset så görs mycket satsningar just nu på det förebyggande arbetet inom socialtjänsten. Vi har bara under 2021 öppnat en preventionsenhet och en föräldrastödsenhet. På Ersängsskolan finns idag skolfältare som jobbar nära skolan och bygger relation till barnen och deras föräldrar. Vi har under året anställt drogterapeuter som arbetar när unga för att få dem att komma ut missbruk.

Under 2022 kommer vi fortsätta bygga ut det förebyggande arbetet. I budgeten avsätter vi nu från nämndens sida ytterligare en miljon till fler skolfältare för att jobba nära skolor och bygga ett förtroende hos barn och deras föräldrar.

Det här är tydliga politiska prioriteringar där vi styr medel mot mer förebyggande arbete. Steg för steg ökar vi resurserna till tidiga insatser mot barn och unga.

Vår samverkan med polisen och övriga aktörer fungerar väl. I UmeBrå har jag själv varit initiativtagare till att vi ska ha kampen mot narkotika som en av de övergripande målsättningarna för samarbetet med polisen. Det är nu ett gemensamt medborgarlöfte där vi är överens om att nyckeln är mer förebyggande insatser mot unga.

Till sist måste man gällande den politiska nivån nämna den insats som Umeås kommunalråd Hans Lindberg(S) bidragit med. Han har varit central i att ge det förebyggande arbetet en stor uppbackning och sett till att det fått prioritet på dagordningen. Tack Hans för ditt engagemang och för allt arbete.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se