Försörjningsstöd ur ett barnrättsperspektiv

Vid gårdagens sammanträde med Individ- och familjenämnden så lade Socialdemokraterna ett väldigt viktigt uppdrag. Lite förvånande har inte lokalmedia skrivit om det, särskilt VK brukar ju annars vara pigg på att skriva om socialtjänsten, men det är kanske mer är negativa rubriker man är intresserade av.

I alla fall så yrkade Socialdemokraterna på att försörjningsstödets riktlinjer ska genomlysas ur ett barnrättsperspektiv. Vi ser att detta är angeläget och i linje med att barnkonventionen blivit lag.

Vad det konkret innebär är att se om vi utöver riksnormen behöver göra justeringar av försörjningsstödet för att barnen ska få jämlikare uppväxtvillkor. Det handlar om att identifiera vad vi ytterligare kan göra för att utjämna skillnader för barn i familjer som uppehåller försörjningsstöd. Det är inte frågan om att ersätta riksnormens funktion men se över var det brister. Det kan handla om att se över om det ska vara extra stöd till studentkläder, ID-kort osv. Sådant som annars kan göra att barn inte kan få leva sitt liv som andra.

Det här förslaget är helt i linje med det arbete som redan pågår, där barnombud utsetts och vi genomlyser socialtjänstens olika verksamhetsområden. Nu finns en tydlig beställning från nämnden att vi vill få fram konkreta förslag till nya riktlinjer för att säkra försörjningsstödet gentemot barnkonventionen.

Flertalet partiet stödde förslaget vilket var glädjande. Vänsterpartiet och Kristdemokraterna valde dock att inte yrka bifall, KD angav som sitt skäl man ansåg att ärendet hamnade på fel plats på dagordningen. Det kan jag tycka är en tråkig ingång då detta inte bör vara en konfliktfråga. Vid omröstningen reserverade sig dock inget parti.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se