Upploppen visar vikten av det förebyggande arbetet. Umeå är största kommunen utan utsatta områden.

Just nu nås vi av upprörande bilder från södra Sverige på upplopp och våld mot polisen. Från polisens håll talar man om att demonstranterna inriktat sig på att skada tjänstgörande poliser och man talar om gängkopplingar.

Oavsett om det här visar sig handla om unga personer upprörda över koran-bränningar eller gäng som ser polisen som måltavla så ser vi att upploppen har tydlig koppling till att de uppstår nära utsatta områden.

”Utsatta områden” och även termen ”särskilt utsatta områden” är ursprungligen benämningar som används av polisen. Det är kanske inte en helt optimal benämning, men ett försök att i nån mån definiera bostadsområden med låg socioekonomisk status som är påverkade av kriminalitet.

Det vi vet om utsatta områden är att när det väl gått så långt att ett område klassas som ”utsatt” eller ”särskilt utsatt” så är det väldigt svårt att bryta det. Det krävs enorma resurser och uthållighet för att bryta segregation, kriminalitet och gängbildning.

I Umeå har vi socialdemokrater lyckats med att förebygga att utsatta områden uppkommer. Vi är den enda större kommun i Sverige som inte har något utsatt område och det är resultatet av medveten långsiktig politik. Nyckeln till det har varit en god planering, en bra skola och satsningar på barnens kultur och fritid. När andra partier exempelvis velat kapa bort kulturbudgeten så har vi stått fast, väl medvetna om vikten att barn och ungdomar har något att göra.

Men det är inget som är för ständigt givet. Det gäller att vi som kommun hela tiden arbetar förebyggande för att inte Umeå ska hamna där. 2017 initierade vi arbetet ”Umeå växer tryggt och säkert” där kommunen i samverkan med polis arbetade för att stoppa den här utvecklingen.

Så här i efterhand kan vi se att den insatsen kom i alldeles rätt tid. Utvärderingen visar att de insatser som gjorts har haft betydelse för att bromsa utvecklingen mot ett Umeå som glider isär. Umeå har inget utsatt område idag och så ska det förbli.

Vad gör då Socialdemokraterna i Umeå åt detta just nu? Ja rätt mycket är svaret. Man kan sammanfatta det hela i tre punkter:

Kampen mot utsatta områden är ett övergripande mål för kommunen
Socialdemokraterna och Miljöpartiet har drivit igenom att kommunen ska ha som övergripande mål att vi ska ”växa hållbart utan utsatta områden.” Det här innebär att förebyggandet av att utsatta områden uppkommer har samma prioritet som målet att vi ska bli 200,000 till 2050. All kommunens övergripande planering inriktas på att Umeå ska hålla ihop och undvika segregation. Enheten övergripande planering inom kommunen har gjort ett förtjänstfullt arbete med att inventera samtliga bostadsområden och man har fått ett särskilt ansvar för att hålla ihop progrmaarbetet kring social hållbarhet.

Satsningar på skolframgång och förebyggande arbete
Vi satsar nu stort på förebyggande arbete inom socialtjänsten och mellan skola och socialtjänst. Detta har inte gått obemärkt förbi och Umeå utsågs till ”årets förebyggande kommun” i landet år 2021 av CAN, centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning. Vi bygger ut insatserna till unga för att nå skolframgång, anställer drogterapeuter och bygger ut stödet till föräldrar. Myndighetssamverkan förstärks mellan skola, fritid, polis och socialtjänst och vi har infört arbetsformen ”människan bakom uniformen” för att ungdomar och blåljuspersonal ska lära känna varandra.

En särskild socialinvesteringsfond på 6 miljoner kronor har tillskapats för att stimulera kommunens förvaltningar till mer samarbete kring förebyggande socialt arbete.

Kamp mot barnfattigdom
Vi socialdemokrater har tagit initiativ till att ta fram en kommunövergripande handlingsplan för halverad barnfattigdom. Den är nyligen antagen i kommunfullmäktige och utgår från att få fler föräldrar i arbete så barnen kan slippa fattigdom. Att bryta fattigdom är centralt för att inte reproducera föräldrars fattigdom till sina barn och kunna bryta upp segregation.

Umeå har goda möjligheter att fortsätta vara en kommun som håller borta förekomsten av sk utsatta områden. Men då gäller det att ha ett helhetstänk, säga nej till borgerlighetens skattesänkningar och tokprivatiseringar samt fortsätta satsa på skola, socialtjänst, kultur och fritid.

2 kommentarer

 1. Kenth

  Tänk väl…Om polisen fått agera fritt så har aldrig detta kunnat hända…
  De är bakbundna med handklovor av de styrande i landet. Polisen skall
  finnas men…inger ingen respekt idag utan kallas fjolliga…detta har inte med
  polisen i sin helhet göra utan det är vad de styrande i landet kommit sams om
  hur de skall agera.

  • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

   Polisen har våldsmonopolet, det är de aktiva poliserna i tjänst som ska avgöra när vapnet dras i nödvärn. Det är inte särskilt fjolligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se