Magda Gad rapporterar från helvetet på jorden i Myanmar

Vill rekommendera alla att läsa krigskorrespondenten Magda Gads skildringar från Myanmar(tidigare Burma) i Expressen. Jag frågade Gad i chatten på Expressen om detta var den värsta krigszon hon rapporterat från. Hon svarade:

– Ja, för människorna har inget att försvara sig med, inget skydd, får ingen hjälp, och de har ingen elektricitet, inget vatten, inget internet, ingen telefon, inga hem, knappt någon mat och deras åkrar bombas. De tvingas att leva som djur. Det är så man begår folkmord, man tar bort alla möjligheter till överlevnad. Det var fruktansvärt att bevittna.

Vad är det då som händer i Myanmar. Jo det handlar om att militären i februari 2021 tog makten och avskaffade den demokrati som fanns. De i befolkningen som försöker ifrågasätta regimen mördas och fördrivs.

EU-länderna och USA har fördömt militärkuppen och infört sanktioner. Men det har inte fått stopp på övergreppen.

Ryssland bistår med flygvapen för att bomba civilbefolkningen. Nordkorea hjälper till att bygga infrastruktur till juntan i Nay Puy Taw. Kina blundar.

Vi ser hur världens diktaturer knyts allt närmare varandra och samarbeten gör att de kan överleva sanktioner. Med ett Kina som inom de närmsta åren går om USA som världens största ekonomi och rustar upp sin marina styrka är hela världsordningen i gungning.

Världen förändras snabbt. Ska mänskliga rättigheter och demokrati kunna värnas i längden behöver världens demokratier hålla ihop för att ha någon chans att ha något att säga till om. Diktaturerna spelar redan nu ett kollektivt spel.

En kommentar

  1. Inger Lindgren

    Hej! Jag läste första artikeln som då var gratis. Nu, tyvärr, måste man betala för att läsa så viktig information. Alla borde kunna läsa det Magda Gadd skriver. Men klart att on ska ha betalt för artiklarna. Och det tycker jag Expressen själva ska kunna betala.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se