Umeå är ett nationellt föredöme enligt justitieministern. Ett erkännande för att Umeås satsningar på förebyggande arbete fungerar.

VK skriver idag om justitieminister Morgan Johanssons besök i Umeå under tisdagen. Ett besök som till stora delar ägnades åt att få en inblick i det förebyggande arbete som Umeå kommun bedriver. Ministern besökte både det operativa teamet på Ersängsskolan och fick en inblick i arbetet som bedrivs via Umeås drog- och brottsförebyggande råd.

Det är klart att det väcker nationellt intresse när vi har en stor kommun(130,000 invånare) som har lägst kriminalitet bland alla städer över 100,000. Som lyckats stoppa framväxten av utsatta områden(Umeå har aldrig haft några vilket är unikt) och som har få skjutningar. Någonting gör Umeå kommun som uppenbarligen fungerar och som övriga landet kan lära av.

Jag har jobbat hårt med att bygga ut det förebyggande arbetet de senaste åren. Och det har många inom skolan, socialtjänsten och civilsamhället också gjort. Så att få berätta för ministern och få ett kvitto på att vi arbetar rätt ska många ta åt sig av idag. Det är ingen slump att Umeå är ”årets förebyggande kommun” i Sverige för vår kamp mot narkotika och droger.

Jag tog upp med ministern vikten av att vi får en ny socialtjänstlag på plats som reglerar att socialtjänsten måste arbeta förebyggande. Jag påpekade också att det som behövs är riktade statsbidrag till kommunerna för att stimulera att skola och socialtjänst jobbar närmare ihop, som Umeå gör.

Det är ytterst välkommet med signalen från ministern att regeringen avser att matcha varje satsad krona på polisen med en krona på förebyggande arbete. Men här tror jag det blir väldigt viktigt att man från statligt håll ser till att stimulera just mer samverkan framförallt skola-socialtjänst för de pengarna.

Mycket av de problem med bland annat sekretess som vi ser i landet, blir enklare när socialtjänsten får följa eleverna tidigare och ses av familjer som ett stöd och inte som en myndighet som är ute efter att omhänderta barn.

2 kommentarer

  1. Christer

    Tja, säga vad man vill, men den referensen betyder ju inte så mycket.
    Karln har ju lyckats med att misslyckas med alla sina ansvarsområden som minister.
    Tur att han får sparken på söndag

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Det finns väl ingen justitieminister i modern tid som gjort så många straffskärpningar som Johansson, om man nu tror på att ”hårdare tag” är lösningen som SD och M förfäktar. Det är ju inte så att partierna står långt ifrån varandra i hur man ska stoppa skjutningar och gängen.
      Men oavsett vad man tycker om en enskild politikers förträfflighet så har vi här en nationell politiker, som tar tid från valaktiviteterna för att lära sig mer av den av större kommuner som varit mest framgångsrik på att förebygga kriminalitet. Det är bra gjort av Morgan Johansson. Varken Ulf Kristersson eller Jimmie Åkesson har ens bemödat sig om att höra av sig till mig eller Hans Lindberg om hur vi jobbar förebyggande i Umeå. Det är ju tämligen bisarrt att dessa partier uppenbarligen inte anser det värt att åka hit för att lära sig hur man gör. Det visar bara på hur lite man förstår om vikten av att arbeta förebyggande.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se