Socialtjänstens myndighetsutövning ska inte vara föremål för politiska spel

Det finns vissa gränser som inte ska passeras i en valrörelse. Och en sådan är att inte dra in socialtjänstens myndighetsutövning i politiska spel.

Här i Umeå har vi sett rena lögner och grova påståenden om socialtjänsten och anställda inom socialtjänsten. Och i förrgår var det ett grovt utspel från ett parti mot ett annat om att de ville tvångsomhänderta barn.

Tyvärr är det väldigt få som inte befinner sig i en socialförvaltning eller en socialnämnd som förstår vilken skada lögner om socialtjänsten får. Påverkanskampanjen i våras kanske gav en liten inblick av hur allvarligt det är.

Men oavsett om det är utländska extremister, media eller politiska partier som sprider dem, så är skadan betydligt större än vad de flesta i allmänhet förstår och kan tänka sig.

Orsaken är att sådana här lögner leder till att människor blir rädda för att söka hjälp. Människor som befinner sig i otroligt svåra situationer där livet är i kras och familjemedlemmar behöver hjälp, vågar inte längre ta kontakt. Det leder också till stor påfrestning på socialarbetare att återvinna förtroende och hantera omöjliga situationer. Färre söker sig att bli ledsagare eller familjehem.

Det resulterar också i en ökad mängd hot och våld mot personal och förtroendevalda i socialnämnderna som tvingas gå med larm och vara rädda. Säkerhetsbedömningar måste göras.

Socialtjänstens myndighetsutövning är alldeles för viktig för att vara ett slagfält för politiker som använder utsatta människor som brickor i ett spel.

2 kommentarer

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Hej Sandra,

      Umeå är idag registrerade. Anslutning till placeringsstödet är dock inte avgörande för att kommunen kontrollerar HVB-hem innan placeringar, det görs ändå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se